Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

The king's speech - 2011 Academy Awards' big winner


... " and the Oscar goes to "...

Ναι ναι ναι ... χθες , 27 Φεβρουαρίου 2011 , ήταν η μέρα των Oscars. Ξημερώματα Δευτέρας για μας εδώ στην Ελλάδα , για να είμαστε πιο ακριβείς.

Μεγάλος νικητής η ταινία " The king's speech " , η οποία απέσπασε Oscar καλύτερης ταινίας , σκηνοθεσίας , σεναρίου και φυσικά φυσικά ο πρωταγωνιστής Colin Firth το Oscar καλύτερου ηθοποιού!! Συγχαρητήρια συγχαρητήρια !!




Αν και δεν την έχω δει ακόμα πρέπει να παραδεχτώ πως το θέλω σαν τρελή, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με τις συνήθειές μου , μιας και κατά κανόνα αποφεύγω τις νικήτριες ταινίες των Oscar ως πολύ " βαριές ". Αλλά σε όλα υπάρχουν εξαιρέσεις και όπως φαίνεται για μένα αυτή η ταινία θα αποτελέσει εξαίρεση ... Τι να πω ...

Περισσότερα αφού καταφέρω να δω την ταινία...

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γαριδομακαρονάδα

Δεν ξέρω τι με έχει πιάσει τελευταία αλλά μαγειρεύω συνέχεια καλοκαιρινές γεύσεις... ή για να το θέσω καλύτερα μαγειρεύω συνταγές που απαιτούν καλοκαιρινά υλικά... Αλλά φυσικά , δεν δίνω καμία σημασία στο τι "απαιτείται" και απλά αντικαθιστώ τα φρέσκα με "κονσέρβα". Ιδού...



Υλικά για 2 άτομα
12-15 γαρίδες Νο 2
250 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 7
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Αρχικά , βράζουμε μπόλικο νερό για τα μακαρόνια.
Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού , δηλαδή βγάζει έντονες μπουρμπουλήθρες , προσθέτουμε αλάτι.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου λάδι για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους.
Το μυστικό είναι να έχει μπόλικο νερό η κατσαρόλα και να τα ανακατεύουμε τακτικά , κυρίως τα πρώτα 2 λεπτά.
Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν όσο χρόνο λέει το πακέτο τους για ένα al dente αποτέλεσμα ή μερικά λεπτά παραπάνω για όσους τα προτιμούν πιο "ελληνικά".
Όσο περιμένουμε να βράσει το νερό και στη συνέχεια να βράσουν τα μακαρόνια , ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Τοποθετούμε τις γαρίδες σε τρυπητό.


Τις καθαρίζουμε από το κεφάλι και το κέλυφος.
Φροντίζουμε να βγάλουμε και τις ακαθαρσίες που έχει η γαρίδα στη ράχη της.


Ξεπλένουμε.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ζεσταίνουμε σε αυτό το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.


Αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να γίνουν διάφανα και προσθέτουμε και τις γαρίδες.


Τις σοτάρουμε για λίγο , μέχρι να αλλάξουν χρώμα από διαφανές σε άσπρο.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας , χωρίς να τον διαλύσουμε σε νερό.


Ανακατεύουμε να πάει παντού η ντομάτα.


Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει ελαφρώς τις γαρίδες , τον μαϊντανό , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθεί το νερό με τον πελτέ που βρίσκεται πάνω στις γαρίδες.


Βράζουμε για 3-5 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι γαρίδες θέλουν ελάχιστο βράσιμο γιατί διαφορετικά αρχίζουν να σφίγγουν. Γι' αυτό το λόγο δεν προσθέτουμε πολύ νερό ώστε στη συνέχεια να αναγκαστούμε να το αφήσουμε να βράζει για να εξατμιστεί.
Τέλος , περιχύνουμε τη σάλτσα από γαρίδες στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.


Καλή όρεξη...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Grammy Awards 2011

Και ναι πέρασε και αυτή η βραδυά...
Δεν μας άφησε εκστασιασμένους όπως άλλες φορές - εκτός αν είμαστε φαν της Lady Gaga - αλλά μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι μέσα στη μετριότητα των παρουσιών της βραδυάς υπήρξε μία που έλαμψε με την εμφάνισή της.
Ο Jean Paul Gaultier έκανε πάλι το θαύμα του , φυσικά , αλλά θα ήταν ένα ακόμα απλό φόρεμα στο κόκκινο χαλί αν η Nicole Kidman δεν το υποστήριζε όπως μόνο εκείνη ξέρει.
Et voila ...


Πραγματικά με ξάφνιασε γιατί στις δυο προηγούμενες εκδηλώσεις του μήνα δεν με συγκλόνισε τόσο , και φυσικά δεν περίμενα από μια ηθοποιό να κλέψει την παράσταση στα Grammy ... τουλάχιστον όχι φέτος.

Γιουβαρλάκια σούπα με αβγολέμονο

Μμμ... μία πολύ γευστική σούπα για τις βροχερές μέρες του χειμώνα ...




Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. ρύζι
2 κ.σ. μαϊντανός
2 αβγά
4-5 πατάτες
2 καρότα
3 κ.σ. λάδι
χυμός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Σε μπολ τοποθετούμε τον κιμά. Προσωπικά προτιμώ τον μοσχαρίσιο αλλά λένε ότι τα γιουβαρλάκια γίνονται καλύτερα με χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο.
Προσθέτω στον κιμά , το 1/2 φλ. ρύζι , το κρεμμύδι , τον μαϊντανό και το ασπράδι από τα αβγά. ( Τους κρόκους τους κρατάμε σε ένα άλλο μπολ , στο οποίο θα κάνουμε αργότερα το αβγολέμονο).


Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε λίγο να πάρει τα αρώματα των μπαχαρικών.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει.
Προσθέτουμε το λάδι , αλάτι και πιπέρι.


Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Εντωμεταξύ , ζυμώνουμε τον κιμά σε μπαλάκια. Βγαίνουν περίπου 20 γιουβαρλάκια , ανάλογα το μέγεθος που επιθυμούμε.


Όταν τα λαχανικά δεν είναι πλέον σκληρά , τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Προσωπικά τα ακουμπώ στο καπάκι της κατσαρόλας για να μην λερώνω άλλο σκεύος.


Ρίχνουμε μέσα στο νερό , που εξακολουθεί και βράζει , τα γιουβαρλάκια.


Προσθέτουμε και τα λαχανικά.


Για να γίνει το φαγητό σούπα , προσθέτουμε το υπόλοιπο ρύζι στην κατσαρόλα. Αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Το μυστικό μου για γιουβαρλάκια ζουμερά και όχι παραβρασμένα είναι ότι τα κατεβάζω από τη φωτιά μόλις βλέπω ότι το ρύζι αρχίζει να προεξέχει από το εξωτερικό τους , σημάδι ότι έχει βράσει.
Τότε , λοιπόν , ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και σιγά σιγά προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα , προσθέτουμε αρκετό από το ζουμί της σούπας ώστε να εξισωθεί κάπως η θερμοκρασία του αβγολέμονου με αυτή της σούπας , για να μην κόψει.


Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Αφήνουμε την κατσαρόλα για λίγο σε χαμηλή φωτιά , ώστε να δέσει η σάλτσα.
Έτοιμο...


Καλή όρεξη ...

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

Εξαιρετικό κυριακάτικο φαγητό...


Υλικά για 2 πεινασμένα άτομα
500 γρ. χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
2 κιλά πατάτες
χυμός από 3 λεμόνια
1 φλ. λάδι
3 κ.σ. μουστάρδα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον  φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις.
Καθαρίζουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε κυδωνάτες ή και λίγο μικρότερες (όπως αρέσουν σε εμένα).
Τις τοποθετούμε σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο.
Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι , ρίγανη , τον χυμό λεμονιού και το μισό λάδι.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα καρυκεύματα.


Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος. Δεν χρειάζεται να τα στραγγίσουμε τελείως , απλώς να φύγει το πολύ νερό.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω από τις πατάτες.
Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι , ρίγανη και λίγη μουστάρδα πάνω από το κάθε κομμάτι.
Με τα χέρια καλύπτουμε όλη την επιφάνεια των κομματιών με τα καρυκεύματα και τη μουστάρδα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.



Τοποθετούμε τη γάστρα ή το ταψί στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου , χωρίς σκέπασμα.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά , μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας από τη πάνω πλευρά.


Γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος ώστε να πάρει χρώμα και η κάτω πλευρά.
Ανακατεύουμε λίγο και τις πατάτες.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά , χωρίς σκέπασμα.
Όταν όλα τα κομμάτια του κρέατος έχουν πάρει χρώμα , τοποθετούμε τα μισά κομμάτια πάνω στα άλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες ώστε να πάει παντού η σάλτσα.
Επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα μισά κομμάτια και τις πατάτες που βρίσκονται από κάτω τους.


Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου.
Στο ενδιάμεσο φροντίζουμε να ανακατέψουμε ακόμα μια φορά τις πατάτες.

Η συνταγή αυτή είναι μια κλασική συνταγή κάθε Ελληνίδας μαμάς. Ανάλογα με τα γούστα μπορούμε να βάλουμε χοντροκομμένες σκελίδες σκόρδου ανάμεσα στις πατάτες και να καρφώσουμε και μερικές σε χαρακιές που έχουμε κάνει στο κρέας , παραλείποντας την μουστάρδα.
Το σημαντικό στη σημερινή συνταγή είναι ότι στη θέση του νερού , που θα έβαζε η μαμά μας , χρησιμοποιήσαμε μόνο χυμό λεμονιού. Άλλωστε οι πατάτες και το κρέας κατά το ψήσιμο βγάζουν τους χυμούς τους.
Επίσης δεν καλύψαμε το φαγητό από την αρχή με σκέπασμα και μετά απλά το αφήσαμε στη τύχη του. Αντίθετα φροντίσαμε να "ροδίσουμε" το κρέας , όπως θα κάναμε αν ήταν στην κατσαρόλα , ώστε να θωρακιστεί και να παραμείνει ζουμερό , ενώ ανακατεύαμε τακτικά τις πατάτες ώστε να μην ξεραθούν.

Καλή όρεξη ...

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κοτόπουλο με μπάμιες

Και ξαφνικά σήμερα μύρισε καλοκαίρι... Όχι όμως εξαιτίας του καιρού αλλά λόγω του φαγητού. Στην κυριολεξία μύρισε...


Υλικά για 2 άτομα
500 γρ. κοτόπουλο σε παϊδάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
450 γρ. μπάμιες κατεψυγμένες
2 κ.σ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι ξίδι

Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Ταμπονάρουμε το κοτόπουλο και με χαρτί κουζίνας.
Προσέχουμε να πλύνουμε απευθείας τα χέρια μας , τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο με ζεστό νερό και σαπούνι.


Εντωμεταξύ , έχουμε βάλει σε μία κατσαρόλα το λάδι να ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
Όταν το λάδι ζεσταθεί , ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και από τις δύο μεριές.


Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα. Προσωπικά τοποθετώ τα κομμάτια στο καπάκι της κατσαρόλας που ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιήσω για να μην λερώνω επιπλέον πιάτο. Σε καμία περίπτωση δεν τα βάζουμε σε σκεύος που τα είχαμε ακουμπήσει όσο ήταν νωπά.
Προσθέτουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από τα κρεμμύδια.


Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε ένα ποτήρι νερό και προσθέτουμε τη σάλτσα στη κατσαρόλα.


Πριν βάλουμε το καπάκι , προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το κοτόπουλο για 20-30 λεπτά.
Όσο βράζει το κοτόπουλο προετοιμάζουμε τις μπάμιες. Δεν χρειάζεται να τις έχουμε βγάλει από την κατάψυξη από πιο νωρίς για να ξεπαγώσουν. Κατευθείαν από την κατάψυξη τις βάζουμε σε μπολ και τις ξεπλένουμε με νερό να φύγει ο πάγος.
Προσθέτουμε στο μπολ το ξίδι.


Τις σκεπάζουμε με πετσέτα.
Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο , στραγγίζουμε τις μπάμιες από το ξίδι , χωρίς να τις ξεπλύνουμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.



Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα με κλειστό καπάκι.
Ανάλογα με το πόσο δεμένη θέλουμε τη σάλτσα , βράζουμε και για λίγο χωρίς καπάκι ώστε να εξατμιστεί το νερό.


Καλή όρεξη...

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

...μόδα αλά Hollywood 2011

Και ναι η εποχή των βραβείων έχει ξεκινήσει για άλλη μια χρονιά!!!

Τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να παρακολουθείς stars να περπατούν στο κόκκινο χαλί. Εκείνοι έχουν προσπαθήσει το λιγότερο ένα μήνα για το αποτέλεσμα αυτό ενώ το κοινό κρίνει με μια ματιά και δεν χαρίζεται. Αλλά αυτό είναι το τίμημα του να είναι κανείς διάσημος. Καριέρες έχουν δημιουργηθεί από  μερικές τέτοιες εμφανίσεις. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο.

Αυτές είναι οι παρουσίες που ξεχωρίζουν κατ' εμέ ως best-dressed , δηλαδή ως οι πιο καλοντυμένες , στα Golden Globes 2011 (Χρυσές Σφαίρες) και στα Sag Awards 2011.

Αρχικά η Lea Michele της τηλεοπτικής σειράς "Glee" , η οποία διάλεξε και για τις δύο περιπτώσεις να φορέσει Oscar de la Renta. Καταπληκτική και με τα δύο. Το ροζ χρώμα του φορέματος των Globes είναι μία από τις τελευταίες τάσεις της μόδας για την άνοιξη.

GLOBES
SAG

Στη συνέχεια , η Mila Kunis της ταινίας "Black Swan" (Μαύρος Κύκνος) , η οποία φοράει Vera Wang στα Globes και Alexander McQueen 2011 στα Sag. Δύο τελείως διαφορετικά look αλλά και τα δύο κλέβουν εντυπώσεις.

GLOBES
SAG

Αίσθηση προκάλεσαν και οι επιλογές της Eva Longoria της τηλεοπτικής σειράς "Desperate Housewives". Στα Globes με Zac Posen , ενώ στα Sag με Georges Hobeika.

GLOBES
SAG

Τελευταία αλλά για μένα η πιο καλοντυμένη και των δύο απονομών , η Amber Riley του "Glee" με Anne Barge. Η ζωντανή απόδειξη ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι στυλάτη και σωστά ντυμένη ανεξάρτητα από το μέγεθος που φορά.

SAG

Και φυσικά έπεται συνέχεια ... έρχονται τα Grammy και , η απογείωση του χολιγουντιανού στυλ , τα Oscar...

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

... και με τι θα ασχολούμαστε??

Την ιδέα γι' αυτό το blog την πήρα από τη διάσημη ταινία " Julie & Julia ". Και ενώ η Julie Powell εμπνέυστηκε από την Julia Child , εγώ εμπνέυστηκα και από τις δύο. Αρχικά από την Julia , γιατί πραγματικά η μαγειρική είναι το μεράκι μου. Το να δοκιμάζω νέες συνταγές με βγάζει από τα στενά όρια της καθημερινότητας στην κουζίνα, αυτά που τόσο σιχαινόμουν από παιδί. Είναι αυτό που λέμε "πάλι φασολάκια??".

Και φυσικά υπάρχει και η Julie. Μια γυναίκα που λίγο πριν κλείσει τα 30 αισθάνεται ότι η ζωή της είναι άδεια γι'αυτό και στρέφεται στη μαγειρική και στην Julia. Δεν ταυτίζομαι , αλλά μια που και εγώ ετοιμάζομαι να κλείσω τα 30 - πω πω σύμπτωση - ξεκίνησα αυτό το blog για να το γεμίσω με τη δική μου ζωή που , αν το καλοσκεφτείς και δεν το δεις απαισιόδοξα , είναι πάντα γεμάτη.

Έτσι λοιπόν , θα ασχοληθούμε με μαγειρική φυσικά , αλλά επειδή η ζωή δεν είναι μόνο αυτά , θα καταπιαστούμε με παιδιά , βιβλία , μόδα , σπίτι ή ό,τι άλλο συμβαίνει σε ένα γυναικείο μυαλό... και πιο συγκεκριμένα στο δικό μου.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

...και εγένετο blog!!!

Πρέπει να παραδεχτώ ότι η πρώτη φορά που σκέφτηκα να φτιάξω ένα blog ήταν μόλις πριν από δύο μέρες!! Και μια που δεν πρέπει να αφήνουμε για αύριο αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα , μου πήρε μία μέρα να εξερευνήσω τον κόσμο των ιστοτόπων και μία να κατασκευάσω από την αρχή - from scratch που λένε και οι άγγλοι - αυτό που από σήμερα θα είναι ένα παράρτημα του σπιτικού μου ... ένεκεν "my home"...

Και επειδή η ώρα είναι λίγο περασμένη , αφήνω γι' αύριο τη συνέχεια. Πάω να βάλω την κόρη μου για ύπνο... Α, δεν σας το πα... Έχω μία κόρη , ένα ζουζούνι , που λίγο πριν κλείσει τα τρία της χρόνια νομίζει ότι είναι νυχτοφύλακας και δεν λέει  να νυστάξει...

Καληνύχτα λοιπόν και ... καλή αρχή!!!