Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Παιδικό πάρτυ γενεθλίων {ιδέες}

Αυτόν τον καιρό ασχολούμε με την προετοιμασία του πάρτυ που θα διοργανώσουμε στις αρχές του Μάη για τα 3α γενέθλια της μικρής μου.
Ξεκινάω να μαζεύω ιδέες αρκετά νωρίς - ίσως και να μην σταματάω καθόλου όλο τον χρόνο !! 

Την τελευταία βδομάδα ανακάλυψα το blog της Kara , που μόνο με λόγια δεν περιγράφετε ... είναι απλά το απόλυτο blog με ιδέες για πάρτυ !!!!


Ιδού μερικές φώτο για να πάρετε μια γεύση του τι θα βρείτε σε αυτό ...









Δεν είναι φοβερά;;
Κάποια από τα πάρτυ έχουν διοργανωθεί από την Kara και άλλα είναι συμμετοχές από γονείς.
Θα "κολλήσετε" , είμαι σίγουρη ...

Μακαρόνια με κιμά {My spaghetti alla Bolognese}

... γιατί είμαστε "μακαρονάδες" , τι να κάνουμε;


Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 7
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
τυρί για μακαρόνια τριμμένο (π.χ. κεφαλοτύρι , γραβιέρα , πεκορίνο , παρμεζάνα)

Αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα (ragù alla bolognese στα ιταλικά).
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Προσωπικά δεν σοτάρω τον κιμά , απλά τον προσθέτω στην ζεστή κατσαρόλα και τον απλώνω να καλύψει όλο τον πάτο.


Σιγά σιγά ο κιμάς θα ασπρίσει από την κάτω μεριά και θα βγάλει τα ζουμιά του.


Ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει όλος ο κιμάς.


Ρίχνω στο blender το κρεμμύδι , το καρότο και το σκόρδο και τα ψιλοκόβω.
Τα προσθέτω στον κιμά και ανακατεύω.


Διαλύω τον πελτέ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον προσθέτω στον κιμά μαζί με το λάδι, αλάτι και πιπέρι.


Η σάλτσα ντομάτας πρέπει να καλύπτει τον κιμά (βλέπε φώτο).
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για 30 -40 λεπτά στο χαμηλό.
Αν δούμε ότι ο κιμάς είναι έτοιμος αλλά η σάλτσα μας έχει περισσότερο υγρό από ότι επιθυμούμε , τότε βράζουμε με ανοιχτό καπάκι στο δυνατό μέχρι να εξατμιστεί το πλεονάζον υγρό.
Έτοιμη η σάλτσα !!


Όση ώρα βράζει ο κιμάς , βράζουμε και τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε.
Σε καμία περίπτωση δεν τα ξεπλένουμε με νερό , γιατί θα φύγει το άμυλο που συγκρατεί τη σάλτσα στα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε πιάτο τα μακαρόνια γαρνιρισμένα με τη σάλτσα του κιμά και το τυράκι.

Καλή όρεξη !!!

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Σουβλάκι με λουκάνικο {Easy dinner}

... ή "πίτα λουκάνικο" , όπως θα το έλεγε μια φίλη μου από τα βόρεια της χώρας μας.

Η συνταγή αυτή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ... δεν είναι καν συνταγή !!
Χθες το βράδυ , είχαμε κάτι λιγούρες και ψάχνοντας το ψυγείο ... κατέληξα σε αυτό...


Πεινάσατε;
Ιδού τι έκανα :

Υλικά
1 λουκάνικο χωριάτικο
1 πίτα για σουβλάκι
1/2 ντομάτα
2 κ.σ. τζατζίκι

Αρχικά έκοψα το λουκάνικο στη μέση κατά μήκος και το τοποθέτησα σε αλουμινόχαρτο.


Κλείνω το αλουμινόχαρτο και φτιάχνω ένα πακετάκι με τα κομμάτια του λουκάνικου μέσα.


Ζεσταίνω την τοστιέρα.
Τοποθετώ στη τοστιέρα το "πακετάκι" και την πίτα.


Ψήνω την πίτα 3-4 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί ή παραπάνω αν θέλουμε να ξεροψηθεί και το λουκάνικο για 5-10 λεπτά ανάλογα το μέγεθος και τα γούστα.
Ο λόγος που χρησιμοποίησα αλουμινόχαρτο είναι για να αποφύγω να λερώσω τις πλάκες της τοστιέρας με τα υγρά που βγάζουν τα λουκάνικα κατά το ψήσιμο.

Και τώρα η συναρμολόγηση ...


Ουπς ... από την πείνα μου ξέχασα να φωτογραφήσω ένα βήμα ... αλλά θα το βρείτε εύκολα ...


Αν δεν πεινάγατε πριν , είμαι σίγουρη ότι πεινάτε τώρα !!

Καλή όρεξη ...

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Φασολάδα {για παιδιά}

Σήμερα είχαμε φασολάδα για μεσημεριανό.
Και αμέσως φυσικά γεννιέται το ερώτημα τι θα φάει η μικρή μας , ένα τρίχρονο ιδιαίτερα δύσκολο στο φαγητό.
Και κάπως έτσι αρχίζει να λειτουργεί η δημιουργική φαντασία της μαμάς...
Το αποτέλεσμα ... φασολάδα για παιδιά ή αλλιώς μακαρονάκι αλά "φασολάδα" !!


Υλικά για 1 παιδάκι
2 κ.σ. φασολάδα ζουμερή
1 σφηνάκι μακαρονάκι κοφτό

Μαγειρεύουμε το μακαρονάκι σε μπόλικο νερό με αλάτι.
Στραγγίζουμε.
Σε ένα πιάτο βάζουμε τη φασολάδα.
Με ένα πιρούνι πατάμε τα φασόλια να λιώσουν. Είναι πολύ εύκολο , καθώς είναι ιδιαίτερα μαλακά.




Στη λιωμένη "φασολάδα" προσθέτουμε το μακαρονάκι και αν θέλουμε τυρί και ανακατεύουμε.

Έτοιμο ...


Καλή όρεξη ... στο βλαστάρι μας !!

Φασολάδα {στη χύτρα}


Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα φασολάδα στη χύτρα ταχύτητος. Γενικά δεν την χρησιμοποιώ πολύ. Μου αρέσει να μαγειρεύω τα φαγητά μου σε σιγανή φωτιά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει πάντα χρόνος για κάτι τέτοιο. Η σημερινή διαδικασία ήταν απλή και το αποτέλεσμα εξίσου νόστιμο με το σιγοβρασμένο.
Ιδού τι έκανα ...




Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φασόλια ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Τα ξερά φασόλια , που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την συνταγή , θέλουν μούλιασμα για να φουσκώσουν.
Γι' αυτό , από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και να τα περνάει κατά το διπλάσιο το λιγότερο - μη ξεχνάμε, θα φουσκώσουν.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα ή πιάτο - για να αποφύγουμε ανεπιθύμητους , κυρίως πετούμενους , επισκέπτες.

βράδυ
πρωί























Την επόμενη μέρα , τη μέρα που θα τα μαγειρέψουμε δηλαδή , σουρώνουμε τα φασόλια από το νερό και τα τοποθετούμε στη χύτρα , σε μέτρια φωτιά , με νερό που ίσα να τα σκεπάζει.


Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση, για 5-10 λεπτά.
Όσο βράζουν τα φασόλια , θα αρχίσουν να βγάζουν αφρό. Μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό.


Εντωμεταξύ , φροντίζουμε να ζεστάνουμε νερό σε κατσαρολάκι ή στον βραστήρα.
Σουρώνουμε τα φασόλια , ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό βρύσης στην χύτρα να φύγουν οι αφροί και επιστρέφουμε τα φασόλια πίσω.
Προσθέτουμε το νερό που ζεστάναμε , το οποίο φροντίζουμε να είναι 2-3 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιμένουμε να ξεκινήσει να βράζει.


Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της.
Όταν έχει περάσει ο χρόνος που συνιστά ο κατασκευαστής για τα όσπρια , στη δική μου περίπτωση η Fissler προτείνει 15-20 λεπτά από την ώρα που η βαλβίδα στο καπάκι της χύτρας θα φτάσει στο ανώτερο σημείο , αποσυμπιέζουμε και ανοίγουμε το καπάκι.
Θεωρητικά είναι έτοιμο το φαγητό - και πρακτικά ήταν.
Μπορούμε να το αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι , αν θέλουμε τη σούπα πιο "δεμένη" ή αν μας έχει πέσει πολύ το νερό από την αρχή.

Έτοιμη ...


Συνοδεύουμε με ψωμάκι , τυρί φέτα , ελιές , σαρδέλες , γαύρο μαριναρισμένο ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή μας.


Καλή όρεξη ...

Μοιράιδα _ Μια μοίρα σαν νεράιδα - Εύα Ομηρόλη


 Την τελευταία εβδομάδα είχα στα χέρια μου ένα ακόμα βιβλίο της κας Ομηρόλη.
 Και για μία φορά ακόμα με εξέπληξε : ενώ σχεδόν το πρώτο μισό του βιβλίου με άφησε αδιάφορη , μόλις το πέρασα οι σελίδες πέταγαν μέσα στα χέρια μου.
 Η "Μοιράιδα" είναι η ιστορία της Μάρθας , μιας απλής κοπέλας που ξεκινάει να ζήσει την ζωή της χωρίς όνειρα γιατί ''ουσιαστικά η Μοίρα έχει το πάνω χέρι στη ζωή''.


 Δουλειά , έρωτες , επιτυχία. Αλλά τι είναι η επιτυχία όταν δεν σε γεμίζει; Μέσα από ανατροπές η Μάρθα συνηδειτοποιεί ότι για να βρει τον εαυτό της και την ευτυχία πρέπει να επιστρέψει στο μέρος των παιδικών της χρόνων. Και εκεί τι θα βρεί;
Σας αφήνω να το διαβάσετε για να μην σας το χαλάσω ...
Α ... και όταν το διαβάσετε , πείτε μου τη γνώμη σας , πεθαίνει στο τέλος η Μάρθα ή όχι;

Βαθμολογία μου : 4 στα 5

Proof of ... spring !!

Μπορεί ο καιρός σήμερα να είναι μουντός και βροχερός αλλά κοιτάξτε τι βρήκα χθες ...


Καλέ ζουζουνάκι θα μου δώσεις και εμένα λίγο ;;

Τα κεφτεδάκια μου !!

Νόστιμα , ζουμερά και αφράτα κεφτεδάκια για όλες τις ώρες και για όλες τις περιστάσεις ...


Υλικά για 25 κεφτεδάκια μεσαίου μεγέθους:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (ή 2-3 σκελίδες , αν σας αρέσει το σκόρδο)
1 αβγό
2 κουταλιές κέτσαπ ή 1 κουταλιά κέτσαπ και 1 κουταλιά ξίδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 φέτες ψωμί
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. δυόσμος ξερός
αλάτι
πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι σκληρό ή σιμιγδάλι για το "αλεύρωμα"

Tip: Πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε κέτσαπ ή ξίδι καθώς το οξύ που περιέχουν αφρατεύει τον κιμά.

Σε μπολ τοποθετούμε τον κιμά.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο blender. Εναλλακτικά , τα ψιλοκόβουμε. Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο γιατί έτσι βγαίνουν όλα τα υγρά του κρεμμυδιού , τα οποία είναι απαραίτητα για το μείγμα , και "εξαφανίζεται" το σκόρδο.
Προσθέτουμε στον κιμά όλα τα υπόλοιπα υλικά.


Ζυμώνουμε το μείγμα. Το μυστικό για αφράτα κεφτεδάκια είναι να τα ζυμώσουμε για 5-10 λεπτά , μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει.


Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει ο κιμάς όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε σε μπαλίτσες με , κατά προτίμηση , βρεγμένα χέρια.


Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό λάδι , υπολογίζουμε να φτάνει πάνω από τη μέση σε κάθε κεφτεδάκι.
Όταν κάψει το λάδι , αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια. Το σκληρό αλεύρι ή το σιμιγδάλι κάνει πιο τραγανό το εξωτερικό τους και δεν αφήνει κατακάθια στο τηγάνι. Έτσι , τα κεφτεδάκια από όλες τις τηγανιές είναι σαν αυτά που τηγανίστηκαν πρώτα.


Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο καυτό λάδι λίγα - λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.


Όταν ροδίσουν από την μία πλευρά , τα γυρνάμε με ένα πιρούνι και από την άλλη.
Γενικά , δεν θέλουν πολύ ώρα τηγάνισμα για να μην χάσουν τα ζουμιά τους.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας , για να στραγγίσει το λάδι.
Έτοιμα ...

Σήμερα τα σέρβιρα με πατάτες τηγανητές , ντοματοσαλάτα , πίτες και τζατζίκι!!


Καλή όρεξη ...

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

French toast

... ή αλλιώς ''γαλλικές φρυγανιές''.


Χορταστικό και υγιεινό κολατσιό για όλες τις ηλικίες.
Ιδανικό για παιδιά.

Υλικά
6 φέτες ψωμί
2 αβγά
1/2 κούπα γάλα
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
ζάχαρη

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λάδι.
Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε τον πάτο του τηγανιού με το λάδι.
Κόβουμε το ψωμί μας σε φέτες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαγιάτικο ψωμί.


Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά ολόκληρα.


Προσθέτουμε το γάλα και την κανέλα και ανακατεύουμε με σύρμα.


Βουτάμε τις φέτες στο μπολ με το μείγμα των αβγών ώστε να καλυφθούν με αυτό και οι δυο πλευρές τους.


Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές , μέχρι να πάρουν χρώμα.


Σερβίρουμε με ζάχαρη.

Καλή απόλαυση ...