Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Σήμερα , μια που βρήκα φρέσκο σπανάκι - το τελευταίο αυτής της σεζόν από ότι φαίνεται - αποφάσισα να φτιάξω σπανακόπιτα , όπως την φτιάχνει η μαμάκα μου.
Πριν όμως δούμε πως φτιάχνουμε μια σπανακόπιτα , χρειαζόμαστε σπιτικό φύλλο …


Υλικά για 2 φύλλα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 - 1 φλ. χλιαρό νερό

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί και αλεύρι σκληρό για ψωμί , σε αναλογία 50-50.

Ζύμη
Σε μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι …


… τη ζάχαρη και το αλάτι …


… το λάδι …


… και το ξίδι (κάνει το φύλλο extra τραγανό).


Με ένα πιρούνι ξεκινάμε να ανακατεύουμε τα υλικά , μέχρι όλο το αλεύρι να υγρανθεί από το λάδι και να γίνει μεγάλα τρίμματα.


Προσθέτουμε σιγά - σιγά νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι , φέρνοντας τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω.


Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή , χωρίς να κολλάει στα χέρια.


Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη , για να μην πιάσει κρούστα το ζυμάρι και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20-30 λεπτά.


Η ζύμη δεν θα φουσκώσει , καθώς δεν περιέχει μαγιά. Ο λόγος που την αφήνουμε να ξεκουραστεί είναι για να μπορούμε να την ανοίξουμε πιο εύκολα.

Πως ανοίγουμε φύλλο
Αρχικά , αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας.
Μπορούμε εδώ αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε νισεστέ.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 άνισα κομμάτια. Το μεγάλο θα το χρησιμοποιήσουμε για το κάτω φύλλο και το μικρότερο για το πάνω.

Με πλάστη ανοίγουμε το κάτω φύλλο σε διάμετρο 30 εκ. περίπου.


Δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε συχνά τον πάγκο και τη ζύμη καθώς την ανοίγουμε.
Τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου ένα ποτηράκι και με μαχαίρι χαράσσουμε ακτίνες , ώστε να χωριστεί το υπόλοιπο φύλλο – εκτός του κεντρικού κομματιού δηλαδή – σε όγδοα.


Φέρνουμε το κάθε όγδοο προς το κέντρο , μέχρι να στοιβαχτούν όλα.


Αλευρώνουμε ξανά τον πάγκο και τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο μας.


Το τελικό φύλλο πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ταψί μας , αφού προορίζεται για κάτω φύλλο.


Ανοίγουμε το πάνω φύλλο με τον ίδιο τρόπο που ανοίξαμε και το κάτω , με τη διαφορά ότι το λαδώνουμε πριν το χαράξουμε.


Το λάδωμα κάνει το φύλλο κατά το ψήσιμο τραγανό.
Αν θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι πιο μαλακό , τότε παραλείπουμε το λάδωμα.

Και τώρα είμαστε έτοιμοι για την πιτούλα μας!!!

1 σχόλιο: