Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Cake pops ... my way

Η τελευταία μόδα της Αμερικής για πάρτυ ήρθε τώρα ...
στο blog μου !!
Δοκιμάστε τα !! Είναι πολύ εύκολα και έχουν μεγάλη επιτυχία στα παιδιά !!


Δοκίμασα για πρώτη φορά να φτιάξω cake pops
στα γενέθλια της μικρής μου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολούθησα τη βασική διαδικασία
της master του είδους bakerella.
Ναι έφτιαξα κέικ , ναι είναι πάνω σε ξυλάκι
αλλά η διαδικασία δεν είναι η συνήθης.
Για τη πρώτη μου φορά σκέφτηκα να αποφύγω τα απρόοπτα
και πήγα από ασφαλή δρόμο.
Ακολούθησα την διαδικασία που προτείνουν
τα κορίτσια από το Συνταγές της Παρέας .

Υλικά
σοκολάτα κουβερτούρα
πολύχρωμη τρούφα
χάρτινα καλαμάκια

Αρχικά ετοιμάζουμε το μείγμα για το κέικ σοκολάτας.


Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου και το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.


Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και με σπάτουλα στρώνουμε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C σε αντιστάσεις για 40 λεπτά.
Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 1 ώρα ή ένα βράδυ.
Απλώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια αντικολλητικό χαρτί σε διάσταση μεγαλύτερη από το ταψί.
Αναποδογυρίζουμε με προσοχή το κρύο πια κέικ.


Αφαιρούμε το χαρτί που είχαμε βάλει πριν το ψήσιμο.
Με κουπ πατ κόβουμε το κέικ σε σχήματα.


Τα τοποθετούμε σε ταψάκι ή δεύτερη κόλλα αντικολλητικού χαρτιού.


Λιώνουμε ένα μικρό μέρος από τη σοκολάτα σε ένα μπολάκι.
Για ευκολία γυρνάμε τα κομμάτια του κέικ ώστε να σταθούν.


Βουτάμε την αρχή από το χάρτινο καλαμάκι στη σοκολάτα.
Το βυθίζουμε μέσα στο κομματάκι του κέικ.


Κατευθείαν τα τοποθετούμε σε ταψί , με το καλαμάκι στον αέρα.
Φροντίζουμε να υπάρχει λίγος χώρος ανάμεσά τους.


Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες το λιγότερο , ώστε να σφίξει καλά η σοκολάτα για να διατηρηθεί στη θέση του το καλαμάκι.

Όταν είναι πλέον σταθερό το καλαμάκι μέσα σε κάθε κομμάτι , λιώνουμε την κουβερτούρα σε βαθύ μπολ ή κούπα.
Βυθίζουμε όλο το κεκάκι στη κουβερτούρα μέχρι και την ένωση με το καλαμάκι.


Το βγάζουμε από τη σοκολάτα και το τινάζουμε ελαφρά να στάξει η περιττή ποσότητα σοκολάτας.
Το τοποθετούμε όρθιο και το αφήνουμε 1-2 λεπτά να σφίξει η σοκολάτα.
Στολίζουμε με την τρούφα.


Διατηρούνται και εκτός ψυγείου , αφού αποτελούνται από κέικ και σοκολάτα , αλλά καλό είναι να τα κρατάμε εντός για να μην πέσει το κεκάκι από το καλαμάκι.
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε αρκετά νωρίτερα από τη χρήση τους , γιατί αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Tips :
1. Το σχήμα που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι μικρό , δηλαδή με διάμετρο 3-4 εκ. , αλλιώς υπάρχει φόβος πτώσης λόγω βάρους.
2. Αν δεν μας ενδιαφέρει να στέκονται , μπορούμε να επιλέξουμε και μεγαλύτερο μέγεθος.
3. Για να λιώσω την κουβερτούρα δεν χρησιμοποίησα τον φούρνο μικροκυμάτων αλλά μπεν μαρί , ώστε η θερμοκρασία της σοκολάτας να παραμένει σταθερή για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
4. Η σοκολάτα πρέπει να είναι ρευστή αλλά όχι καυτή.
5. Τα pops πρέπει να βγαίνουν λίγα - λίγα από το ψυγείο , πριν βουτηχτούν στην σοκολάτα , για να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεκολλήσει το κεκάκι από το καλαμάκι και μείνει μέσα στη σοκολάτα.
6. Για τη παρουσίασή τους την ώρα του πάρτυ , μπορούμε να τα στερεώσουμε σε κομμάτια αφρολέξ.

8 σχόλια:

  1. Αγαπητή Λίζα. Από τη δική σου συνταγή ορμόμενη, έφτιαξα και τα δικά μου cake pops... της τεμπέλας μιας και εγώ πήρα έτοιμο κέικ. Θα μου επιτρέψεις να βάλω παραπομπτή στο ανθομελάκι φέισμπουκ και την δικιά σου! Φιλιά. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Callie είναι τιμή μου να με αναφέρεις και σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα, θα ήθελα να σε ρωτήσω, 1ον η ποσότητα που αναφέρεις πόσα cake pops βγάζει, και 2ον τα χάρτινα καλαμάκια που τα βρίσκουμε? ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αριθμός των cake pops εξαρτάται από το μέγεθος του κουπ πατ. Χρησιμοποίησα ένα με διάμετρο 3 εκ. και έβγαλα παραπάνω από 50 κομμάτια. Καλαμάκια θα βρεις σε μεγάλα super market , στον Κάτο στην Ευριπίδου , στο Sweet Alchemy στη Κηφισιά ή στο Κολωνάκι. Επίσης στο ίντερνετ :
      http://www.an-agapas.gr/party/cupcake-stands-accessories/cake-pop-stick
      http://www.pastryideas.gr/lollipop-ice-cream-sticks.html
      Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια , αφού πρώτα τα κόψεις στη μέση γιατί είναι πολύ ψηλά.
      Ελπίζω να σε βοήθησα και συγγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησής μου.

      Διαγραφή
  3. καλημέρα. έφτιαξα και εγώ χθες 46 cake pops με τη βοήθεια της μικρής μου. έγιναν υπέροχα ευτυχώς και τώρα διατηρούνται στο ψυγείο μου. Ερώτηση; Πόσες μέρες μπορώ να τα κρατήσω εκεί για να τα προσφέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε/φίλη μου. Καλοφάγωτα τα cake pops και να χαίρεσαι τη μικρούλα σου. Αν τα έφτιαξες όπως εγώ (δηλαδή με κέικ και σοκολάτα για επικάλυψη , χωρίς να προσθέσεις τίποτε άλλο όπως κάνουν στα original cake pops)αντέχουν σίγουρα 15 μέρες για να τα προσφέρεις. Για προσωπική κατανάλωση , τα έχω αφήσει στο ψυγείο και 1 μήνα.

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Να ρωτήσω, το ταψι τι μέγεθος έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συγκεκριμένο ταψί είναι στενόμακρο διαστάσεων 30Χ40 περίπου.

      Διαγραφή