Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα κεφτεδάκια μου !!

Νόστιμα , ζουμερά και αφράτα κεφτεδάκια για όλες τις ώρες και για όλες τις περιστάσεις ...


Υλικά για 25 κεφτεδάκια μεσαίου μεγέθους:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (ή 2-3 σκελίδες , αν σας αρέσει το σκόρδο)
1 αβγό
2 κουταλιές κέτσαπ ή 1 κουταλιά κέτσαπ και 1 κουταλιά ξίδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 φέτες ψωμί
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. δυόσμος ξερός
αλάτι
πιπέρι

λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι σκληρό ή σιμιγδάλι για το "αλεύρωμα"

Tip: Πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε κέτσαπ ή ξίδι καθώς το οξύ που περιέχουν αφρατεύει τον κιμά.

Σε μπολ τοποθετούμε τον κιμά.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο blender. Εναλλακτικά , τα ψιλοκόβουμε. Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο γιατί έτσι βγαίνουν όλα τα υγρά του κρεμμυδιού , τα οποία είναι απαραίτητα για το μείγμα , και "εξαφανίζεται" το σκόρδο.
Προσθέτουμε στον κιμά όλα τα υπόλοιπα υλικά.


Ζυμώνουμε το μείγμα. Το μυστικό για αφράτα κεφτεδάκια είναι να τα ζυμώσουμε για 5-10 λεπτά , μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει.


Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο παίρνει ο κιμάς όλα τα αρώματα από τα μπαχαρικά.
Ζυμώνουμε σε μπαλίτσες με , κατά προτίμηση , βρεγμένα χέρια.


Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό λάδι , υπολογίζουμε να φτάνει πάνω από τη μέση σε κάθε κεφτεδάκι.
Όταν κάψει το λάδι , αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια. Το σκληρό αλεύρι ή το σιμιγδάλι κάνει πιο τραγανό το εξωτερικό τους και δεν αφήνει κατακάθια στο τηγάνι. Έτσι , τα κεφτεδάκια από όλες τις τηγανιές είναι σαν αυτά που τηγανίστηκαν πρώτα.


Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο καυτό λάδι λίγα - λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.


Όταν ροδίσουν από την μία πλευρά , τα γυρνάμε με ένα πιρούνι και από την άλλη.
Γενικά , δεν θέλουν πολύ ώρα τηγάνισμα για να μην χάσουν τα ζουμιά τους.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας , για να στραγγίσει το λάδι.
Έτοιμα ...

Σήμερα τα σέρβιρα με πατάτες τηγανητές , ντοματοσαλάτα , πίτες και τζατζίκι!!


Καλή όρεξη ...


Μπορούμε αντί να τα τηγανίσουμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o - 200ο C στις αντιστάσεις ή στους 220o C στο γκριλ , μέχρι να πάρουν χρώμα.
Απλά τα τοποθετούμε , χωρίς να τα αλευρώσουμε , στο ρηχό ταψί του φούρνου , το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι τα κεφτεδάκια είναι ιδανικό φαγητό για κατάψυξη , καθώς μετά την απόψυξη έχουν τη νοστιμιά των φρέσκων.
Καταψύχονται με 2 τρόπους :
1. Αφού τα τηγανίσουμε ή τα ψήσουμε , τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά σε σακούλα ή μπολ στην κατάψυξη. Για να τα αποψύξουμε τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
2. Όταν ο κιμάς είναι φρέσκος , μπορούμε να τα καταψύξουμε αμέσως μετά το ζύμωμά τους σε μπαλίτσες. Αρχικά τα τοποθετούμε ένα - ένα και αραιά στο ρηχό δίσκο της κατάψυξης - αν έχουμε - ή σε ρηχό ταψάκι και αφού παγώσουν τα ρίχνουμε σε σακούλα , καθώς πια δεν υπάρχει φόβος να κολλήσουν μεταξύ τους. Μαγειρεύονται κατευθείαν από την κατάψυξη.

Προσοχή: αν ο κιμάς δεν είναι φρέσκος αλλά κατεψυγμένος , εφαρμόζουμε μόνο τον πρώτο τρόπο , γιατί είναι ανθυγιεινό το κρέας που ξεπαγώνετε να ξαναπαγώσει χωρίς να μαγειρευτεί.

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία ιδέα! Ενδιαφέρομαι επίσης να δοκιμάσω τις συμβουλές για την κατάψυξη. Όμως έχω μία απορία: όταν τα βγάλω ζυμωμένα και παγωμένα από την καταψυξη πώς θα τα τηγανίσω; Δεν πρέπει να περιμένω να ξεπαγώσουν για το αλεύρωμα; Υποθέτω δεν γίνεται να αλευρωθούν παγωμένα, έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε/φίλη μου συγγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησής μου. Το τι θα κάνεις αφού βγάλεις τα μπαλάκια ζύμης από την κατάψυξη εξαρτάται από το τρόπο τηγανίσματος. Αν τα τηγανίσεις σε φριτέζα ή βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο λάδι και καπάκι , μπορείς να τα ρίξεις απευθείας από την κατάψυξη , χωρίς αλεύρωμα ή ξεπάγωμα. Αν πάλι χρησιμοποιείς τηγάνι μπορείς να περιμένεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα αλευρώσεις ελαφρά αμέσως μόλις βγουν από την κατάψυξη. Στόχος είναι να αφαιρεθεί η υγρασία από την επιφάνεια του κεφτέ ώστε όταν έρθει σε επαφή με το καυτό λάδι να μη πεταχτεί λάδι και καείς. Ελπίζω να σε βοήθησα, έστω και καθυστερημένα.

      Διαγραφή