Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

1 υλικό - 2 εύκολες συνταγές !!

Καλές οι νέες γεύσεις και οι πολύπλοκοι συνδυασμοί ,
καλό το παστίτσιο και τα γεμιστά κολοκυθάκια ,
αλλά καμιά φορά χρειάζονται ελάχιστα υλικά για να απογειώθει μια συνταγή 
... και να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα !!
1 + 1 = 2 ,
όμως με 1 κοτόπουλο μπορούμε να φτιάξουμε 2 συνταγές ...
σούπα και μακαρονάδα !!


Η διαδικασία είναι πολύ απλή :
ξεκινάμε να βράσουμε το κοτόπουλο για να κάνουμε τη σούπα μας ,
κρατάμε όμως μέρος του κοτόπουλου αφού βράσει
για να φτιάξουμε και μια απλή σάλτσα για μακαρόνια.
Η ποσότητα του κοτόπουλου είναι ενδεικτική 
και σερβίρει 2 μερίδες από κάθε συνταγή.
Ταιριάζει ιδανικά σε μαμάδες 
με μωράκια που πρωτομαθαίνουν να τρώνε κοτόπουλο.

 Βασική συνταγή

Υλικά 
1 στήθος κοτόπουλου
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κ.σ. λάδι
αλάτι , πιπέρι

Πλένουμε το στήθος του κοτόπουλου και το κόβουμε στη μέση.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κρεμμύδι.
Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες και χαράσσουμε το κρεμμύδι
σταυρωτά μέχρι τη μέση του.
Τοποθετούμε τα υλικά μέσα σε μία κατσαρόλα , σε δυνατή φωτιά.


Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει και το λάδι.


Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 30 - 45 λεπτά , 
ανάλογα το μέγεθος του στήθους. 
Προαιρετικά , αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί κατά το βράσιμο.


Όταν το κοτόπουλο και τα λαχανικά βράσουν , τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Σημείωση : Σε αυτό το σημείο μπορούμε να φυλάξουμε το φαγητό στο ψυγείο.

1η συνταγή


Extra υλικά
1 φλ. ρύζι για σούπα
1 αβγό
χυμό 1 ή 1/2 λεμονιού , ανάλογα τα γούστα

Προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το ζωμό που βράζει το ρύζι.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο , βάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό
και φτιάχνουμε το αβγολέμονο.

Στο μπλέντερ χτυπάμε το αβγό να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ζωμό από τη σούπα κουταλιά - κουταλιά.
Μετά από κάθε κουταλιά φροντίζουμε να ανακατέψουμε.


Φροντίζουμε να προσθέσουμε σχεδόν όλο τον ζωμό στο αβγολέμονο.
Περιχύνουμε το φαγητό μας με το μείγμα ...


... και ανακατεύουμε καλά , για να μην κόψει το αβγό.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε αμέσως , μαζί με κομμάτι από το κοτόπουλο.

2η συνταγή


Extra υλικά (στη βασική συνταγή)
1/2 πακέτο μακαρόνια
3 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
μαϊντανός
αλάτι , πιπέρι
προαιρετικά 1/2 πράσινη πιπεριά
τριμμένο τυρί

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Αν χρησιμοποιήσουμε πιπεριά , την ψιλοκόβουμε
και τη τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

Τοποθετούμε στο μπλέντερ τα καρότα και το κρεμμύδι ,
που αφαιρέσαμε από την κατσαρόλα πριν φτιάξουμε τη σούπα ,
και τα πολτοποιούμε.


Τα προσθέτουμε στη σάλτσα , μαζί με αλάτι και πιπέρι.


Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο ...


... και το προσθέτουμε στη σάλτσα.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.
Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και τον προσθέτουμε.


Ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με μακαρόνια και φρεσκοτριμμένο τυράκι.

Καλή όρεξη !!

4 σχόλια:

  1. Θα πάω με τη δεύτεερη. Είμαι μακαρονού τι να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η πρότασή σου. Συνήθως οι μαμάδες που τα μωρα΄τους πρωτοαρχίζουν να τρώνε φαγάκια πελαγώνουν! Με την πρότασή σου θα έχουν με ένα σμπάρο δυο τριγώνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γω μακαρονού είμαι , αλλά μ'αρέσει και αυτή η σουπίτσα γιατί δεν μυρίζει καθόλου το κοτόπουλο στο τελικό αποτέλεσμα!!
    Καλό βράδυ σε όλες σας κορίτσια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή