Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

Εξαιρετικό κυριακάτικο φαγητό...


Υλικά για 2 πεινασμένα άτομα
500 γρ. χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
2 κιλά πατάτες
χυμός από 3 λεμόνια
1 φλ. λάδι
3 κ.σ. μουστάρδα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον  φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις.
Καθαρίζουμε τις πατάτες.
Τις κόβουμε κυδωνάτες ή και λίγο μικρότερες (όπως αρέσουν σε εμένα).
Τις τοποθετούμε σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο.
Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι , ρίγανη , τον χυμό λεμονιού και το μισό λάδι.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα καρυκεύματα.


Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος. Δεν χρειάζεται να τα στραγγίσουμε τελείως , απλώς να φύγει το πολύ νερό.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω από τις πατάτες.
Προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι , ρίγανη και λίγη μουστάρδα πάνω από το κάθε κομμάτι.
Με τα χέρια καλύπτουμε όλη την επιφάνεια των κομματιών με τα καρυκεύματα και τη μουστάρδα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.



Τοποθετούμε τη γάστρα ή το ταψί στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου , χωρίς σκέπασμα.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά , μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας από τη πάνω πλευρά.


Γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος ώστε να πάρει χρώμα και η κάτω πλευρά.
Ανακατεύουμε λίγο και τις πατάτες.
Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά , χωρίς σκέπασμα.
Όταν όλα τα κομμάτια του κρέατος έχουν πάρει χρώμα , τοποθετούμε τα μισά κομμάτια πάνω στα άλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες ώστε να πάει παντού η σάλτσα.
Επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα μισά κομμάτια και τις πατάτες που βρίσκονται από κάτω τους.


Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου.
Στο ενδιάμεσο φροντίζουμε να ανακατέψουμε ακόμα μια φορά τις πατάτες.

Η συνταγή αυτή είναι μια κλασική συνταγή κάθε Ελληνίδας μαμάς. Ανάλογα με τα γούστα μπορούμε να βάλουμε χοντροκομμένες σκελίδες σκόρδου ανάμεσα στις πατάτες και να καρφώσουμε και μερικές σε χαρακιές που έχουμε κάνει στο κρέας , παραλείποντας την μουστάρδα.
Το σημαντικό στη σημερινή συνταγή είναι ότι στη θέση του νερού , που θα έβαζε η μαμά μας , χρησιμοποιήσαμε μόνο χυμό λεμονιού. Άλλωστε οι πατάτες και το κρέας κατά το ψήσιμο βγάζουν τους χυμούς τους.
Επίσης δεν καλύψαμε το φαγητό από την αρχή με σκέπασμα και μετά απλά το αφήσαμε στη τύχη του. Αντίθετα φροντίσαμε να "ροδίσουμε" το κρέας , όπως θα κάναμε αν ήταν στην κατσαρόλα , ώστε να θωρακιστεί και να παραμείνει ζουμερό , ενώ ανακατεύαμε τακτικά τις πατάτες ώστε να μην ξεραθούν.

Καλή όρεξη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου