Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Παντεσπάνι σοκολάτας

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο όταν θέλω να φτιάξω σοκολατένιο παντεσπάνι ξεχνάω όποια άλλη συνταγή έχω δοκιμάσει και επιστρέφω σε αυτήν ... που είναι τόσο απλή και πάντα κλασσική!! Μήπως αυτός είναι τελικά ο λόγος??


Υλικά για 1 στρογγυλό παντεσπάνι διαμέτρου 27 εκ.
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. νερό ή γάλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180o C , στις αντιστάσεις.
Στο μπολ του μίξερ , ρίχνουμε το αλεύρι ...


... τη ζάχαρη ...


... το κακάο ...


... τα αβγά και το νερό.


Ανακατεύουμε στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά , ώστε να αναμειχθούν σωστά τα υλικά.
Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ.


Λαδώνουμε ένα ταψί ή ντύνουμε τον κινητό πάτο μιας φόρμας με αντικολλητικό χαρτί.


Χύνουμε το μείγμα στο σκεύος.


Τοποθετούμε το σκεύος στο προτελευταίο επίπεδο του φούρνου.

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη δόση και το σκεύος που χρησιμοποιήσαμε.
Για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27 εκ. με μονή δόση συνταγής απαιτούνται 30-40 λεπτά.
Για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 27 εκ. με διπλή δόση συνταγής* απαιτείται 1 ώρα.
Για ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30x40 εκ. με μονή δόση συνταγής απαιτούνται περίπου 20 λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν βυθίζοντας μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του , αυτά βγαίνουν καθαρά.

* Διευκρίνιση για τούρτες : Σε ταψί στρογγυλό διαμέτρου 27 εκ. η διπλή δόση της συνταγής βγάζει 2 πάτους ύψους 2,5-3 εκ. ή 3 πάτους ύψους 1,5-2 εκ. το καθένα.

17 σχόλια:

  1. καλησπερα και συγχαρητηρια.Θα ηθελα να σου κανω μια ερωτηση.Την παρασκευη εχει γενεθλια ο γιος μου και θελω να του κανω εγω μια τουρτα.Ενδιαφερομαι για το σοκολατενιο παντεσπανι σου.Η δικια μου δεν θα ειναι διωροφη..θα ειναι απλη απλα απο πανω θα εχει smarties και γυρω γυρω θα εχει πουρακια.Η ερωτηση μου eιναι η εξης??Ποση ποσοτητα παντεσπανι πρεπει να φτιαξω ετσι ωστε το στρογγυλο παντεσπανι μου να φτασει για 20 παιδακια μικρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά! Να χαίρεσαι τον γιόκα σου! Θα σου πρότεινα να φτιάξεις μία διπλή δόση της παραπάνω συνταγής σε ένα ταψάκι διαμέτρου 27 εκ. - είναι το συνηθισμένο μέτριο ταψάκι ή τσέρκι με αφαιρούμενο πάτο που κυκλοφορεί στην αγορά. Θα σου βγει ένα κέικ αρκετά ψηλό , όπως της παραπάνω φωτογραφίας - σαν πρωτοχρονιάτικη πίτα ας πούμε. Με αυτό μπορείς να κάνεις ότι θες. Να το κόψεις στη μέση και να έχεις δύο πάτους - όχι ορόφους - ή στα τρία και να έχει τρεις πάτους. Αν η τούρτα που θα φτιάξεις θα είναι μόνο ένα πάτος παντεσπάνι , κρέμα , τα smarties από πάνω και τα πουράκια γύρω γύρω , χρειάζεσαι ένα πάτο οπότε μπορείς να κάνεις μία δόση της συνταγής σε ταψί διαμ. 27 εκ. Φτάνει για 20 μερίδες. Αν μιλάμε για κανονική τούρτα με πάντεσπάνι , κρέμα , παντεσπάνι , κρέμα και παντεσπάνι , τότε σερβίρονται περισσότερα κομμάτια.
      Ελπίζω να βοήθησα. Για οτιδήποτε χρειαστείς , στη διάθεσή σου...

      Διαγραφή
    2. Ετοιμο παντεσπανι, βανιλια - σοκολατα απο την www.afoods.gr.

      Διαγραφή
  2. κοριτσι μου καλησπερα.Η τουρτα του μικρου μου εγινε καταπληκτικη,Τελικα την εκανα διορωφη και βγηκε υπεροχη.Θα σου εβαζα και φωτο αλλα δεν ξερω πως εδω.Το πατεσπανι σου αυτο της σοκολατας ηταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και σε γευση και στα παντα.Αυτο με την βανιλια δεν μπορω να πω πως με εντυπωσιασε οπτικα.Ηταν σαν μαρεγκα ψημενη.Εκανα κατι λαθος??παντως σε γενικες γραμμες με βοηθησες παρα πολυ και σε ευχαριστω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που προσπάθησες τη διόροφη γιατί τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο φανταζόμαστε. Εντυπωσιάζομαι που το παντεσπάνι βανίλιας είχε τέτοια γεύση. Μήπως δεν χτύπησες αρκετά τα αυγά?? Πάντως αν σου χρειαστεί ξανά παντεσπάνι βανίλιας , δοκίμασε και το yellow cake που έκανα για τη τούρτα λαχανόκηπος και τη τούρτα γοργόνα. Από τότε που το δοκίμασα το λατρεύω. Αν θες να μου στείλεις φώτο , δοκίμασε στο email μου myhomegr@hotmail.com. Θα χαρώ να τη δω...

      Διαγραφή
  3. Καλημερα! Θα ηθελα να σε ρωτησω κάτι με βαση το παντεσπάνι. Θέλω να το κανω για μια μακρόστενη τούρτα για 10 περίπου άτομα! Θα φτάσει η ποσότητα αυτή????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλη/φίλε μου και καλό μήνα!! Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσεις για να ψήσεις το παντεσπάνι είναι μικρό (πχ. 25Χ35) τότε η παραπάνω δόση θα σου βγάλει 3 πάτους 1,5 εκ. ο καθένας. Για ορθογώνιο ταψί με μήκος όσο ο φούρνος , θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις διπλή δόση. Για 10 άτομα όμως και το μικρό ταψί είναι αρκετό. Καλή επιτυχία !!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Θέλω να το δοκιμάσω κι εγώ για τα γενέθλια του άντρα μου. Όταν λες κούπα, εννοείς φλυτζάνι τσαγιού ή κούπα μεγάλη του νες; Μήπως γνωρίζεις σε σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα καλή μου! Να χαίρεσαι τον αντρούλη σου! Η κούπα στην οποία αναφέρομαι είναι η κούπα μεζούρα που κυκλοφορεί στο εμπόριο και είναι περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού. Για περισσότερη ακρίβεια χρησιμοποίησηε γραμμάρια. Για τη συγκεκριμμένη συνταγή θα χρειαστείς 125γρ. αλεύρι και 200 γρ. ζάχαρη. Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
    2. Θέλω να σου πω πως από τότε που δοκίμασα το παντεσπάνι σου δεν έχω φτιάξει άλλη συνταγή ξανά!! Το χρησιμοποιώ σε όλες τις τούρτες!! Είναι φανταστικό και σου αξίζουν συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
  5. Τι υψος πρεπει να εχει το ταψι των 27 εκ για να βαλω διπλη δοση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα.Για ορθογώνιο ταψι για περίπου 25 άτομα φτάνει η διπλή δόση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το παντεσπανι το σιροπιαζουμε ή μενει αφρατο διχως να χρειαστει κατι τετοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα.. Θέλω να κάνω τούρτα σε ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 42χ29 και να κόψω το παντεσπάνι σε 3 δίσκους.. Τριπλή δοση..? Θέλει κ σιροπιασμα..?
    Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή