Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ψαρόσουπα

Αν είστε από τους τυχερούς που παραθερίζουν στα ελληνικά νησιά , σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε φρέσκο ψαράκι ... έστω και μαρίδα !!

Αν πάλι οι διακοπές δεν έχουν έρθει ακόμα στο κατώφλι σας , σήμερα θα τις φέρουμε στο τραπέζι σας με ένα απολαυστικό πιάτο ψαρόσουπα !!


Υλικά
1 κιλό ψάρι για σούπα
5 πατάτες
2 καρότα (προαιρετικά)
1 κολοκυθάκι (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι σέλινο
ρύζι για σούπα
αλάτι , πιπέρι
χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε τα εντόσθια από τα ψάρια , καθώς και τα λέπια.
Σε μέτρια φωτιά , τοποθετούμε βαθιά κατσαρόλα με νερό.
Καθώς ζεσταίνετε το νερό καθαρίζουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε κομμάτια.


Προσθέτουμε τα λαχανικά στο νερό που αρχίζει να βράζει , μαζί με το αλάτι και το λάδι.


Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται , δηλαδή 10-15 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Προσθέτουμε το ψάρι και αν χρειαστεί και ζεστό νερό.


Βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το ψάρι και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος.
Σουρώνουμε το ζουμί και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει.

Σερβίρουμε το ψάρι με σος από 1 μέρος λάδι , 1/2 μέρος λεμόνι και μπόλικο πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα με λεμόνι και πιπέρι.

Tips:
1. Καλό είναι να διαλέξουμε 2-3 είδη ψαριών για πιο νόστιμη σούπα.
2. Φροντίζουμε το νερό να σκεπάζει ίσα-ίσα τα ψάρια.
3. Τοποθετούμε τα ψάρια στη κατσαρόλα ώστε το πιο σκληρό να είναι πιο κάτω και τα πιο μαλακά στον αφρό.
4. Τα ψάρια δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο γι' αυτό πρέπει να τα παρακολουθούμε συνέχεια για να μην διαλυθούν.
5. Αν θέλουμε πιο πηχτή τη σούπα μας , μπορούμε να χτυπήσουμε μερικά βρασμένα λαχανικά στο multi και να τα προσθέσουμε στο ζουμί ή αφού βράσει το ρύζι να την αβγοκόψουμε.

Καλή όρεξη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου