Πριν εξαφανιστούν τελείως τα κολοκυθάκια από τους πάγκους της λαϊκής
- και τον κήπο του πεθερού μου -
προλαβαίνουμε να φτιάξουμε ένα ακόμα καλοκαιρινό γεύμα ...
5 μεγάλα κολοκυθάκια ή 10 μικρά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλ. ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο multi
2 αβγά
5 πατάτες
χυμός λεμονιού
αλάτι , πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Σε μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά , το ρύζι , το κρεμμύδι , το ασπράδι από τα αβγά (κρατάμε χωριστά τους κρόκους για το αβγολέμονο) , αλάτι και πιπέρι.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους , καθώς και όποιο σημείο είναι χτυπημένο.
Αφαιρούμε τη ψίχα.
Γεμίζουμε κάθε κολοκυθάκι με το μείγμα του κιμά. Φροντίζουμε να μην πιέζουμε τη γέμιση , για να μείνει χώρος για το ρύζι , όταν φουσκώσει.
Τακτοποιούμε τα κολοκυθάκια στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μία στρώση από αυτά , γι' αυτό διαλέγουμε και το κατάλληλο σκεύος.
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε χλιαρό νερό , ίσα να καλυφθούν τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε λάδι , αλάτι και πιπέρι. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 1 χούφτα ρύζι.
Αφού πάρει μια βράση , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος των κολοκυθιών.
Για μεγάλα κολοκυθάκια υπολογίζουμε 40-50 λεπτά , για μικρά 30-40 λεπτά.
Όταν έχουν βράσει τα λαχανικά , ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αβγών και σιγά σιγά προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα , προσθέτουμε ζουμί από την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Αφήνουμε την κατσαρόλα για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να πάρει μία βράση και στη συνέχεια την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Έτοιμο...
Καλή όρεξη ...
Tips :
- Αν περισσέψει μείγμα από τον κιμά , πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσοχή , πρέπει να τα σκεπάσει το νερό.
- Εκτός από οριζόντια μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κολοκύθια και κάθετα μέσα στην κατσαρόλα ή να δημιουργήσουμε 2 στρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση , όμως , το νερό πρέπει να σκεπάζει τα κολοκυθάκια , για να βράσει ο κιμάς.
- Κατά τη πρώτη βράση που θα πάρει το φαΐ μας , θα δημιουργηθεί αφρός. Καλό είναι με τη βοήθεια μιας κουτάλας να το ξαφρίσουμε.
- Για κανένα λόγο δεν πετάμε τη ψίχα από τα κολοκυθάκια. Με αυτή μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες ή να τη φυλάξουμε στη κατάψυξη για χρήση σε πιτούλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου