Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Έτοιμα γεύματα : 3 κιλά κιμάς - 12 γεύματα !! {freezer meals}

Πόσες είναι οι φορές που γυρνάτε κουρασμένες σπίτι 
και δεν έχετε κουράγιο ούτε τα ρούχα σας να βγάλετε ,
πόσο μάλλον να μαγειρέψετε ??
Εμένα πάντως μου έχει συμβεί τόσες φορές 
που αποφάσισα πια να κάνω κάτι γι' αυτό.
Αφιέρωσα , λοιπόν , ένα πρωινό Σαββάτου
- μετά από μια επίσκεψη στο χασάπη -
και προετοίμασα φαγητό ,
το οποίο αποθήκευσα στην κατάψυξη.

Με βασικό υλικό τον μοσχαρίσιο κιμά
έφτιαξα σάλτσα με κιμά (bolognese)
για μακαρόνια , παστίτσιο , μουσακά ή κανελόνια ,
κεφτεδάκια και σουτζουκάκια.
Με 3 κιλά κιμά ετοιμάστηκαν :
 6 γεύματα ενηλίκων
(2-4 άτομα/γεύμα ανάλογα την όρεξη)
και 6 παιδικά !!


Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή.
Ξεκίνησα με 1 1/2 κιλό κιμά στην κατσαρόλα για τη σάλτσα.
Την άφησα να σιγοβράζει και συνέχισα με 1/2 κιλό κιμά για σουτζουκάκια.
Τα έπλασα σε μικρά μπαλάκια και τα κατέψυξα χωρίς να τα μαγειρέψω καθόλου.
Τέλος , με 1 κιλό κιμά έπλασα κεφτεδάκια , τα τηγάνισα
και αφού τα άφησα να κρυώσουν , τα κατέψυξα.
Πλέον ήταν έτοιμη και η σάλτσα , την οποία αφού κρύωσε κατέψυξα σε μερίδες.

Παρακάτω παραθέτω αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία για κάθε γεύμα.

Σάλτσα Bolognese
Υλικά για 3 γεύματα ενηλίκων 
και 6 παιδικά
 1 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3 κρεμμύδια 
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα 
(κονσέρβα ή σε χάρτινο)
1 κούπα πελτέ ντομάτας
  1 συσκευασία 500 γρ. χυμό ντομάτας
  6 κ.σ. λάδι
αλάτι , πιπέρι 


Αφού προστέθηκαν όλα τα υλικά στην κατσαρόλα ,
άφησα να σιγοβράζει η σάλτσα για 1 1/2 ώρα.
Τολμώ να πω ότι είχα χρόνια να φάω τόσο δεμένη και νόστιμη σάλτσα !!


Αφού κρύωσε η σάλτσα , γέμισα 3 παγοκύστες σιλικόνης και το υπόλοιπο
το χώρισα σε τρία τάπερ. Πριν βάλω στην κατάψυξη τις παγοκύστες τις τύλιξα
με μεμβράνη. Αφού πάγωσαν , έβγαλα τα παγάκια και τα έκλεισα σε
σακούλα polybag.


Όταν χρειάστηκα ένα παιδικό γεύμα ,
έβρασα μία χούφτα κοφτό μακαρονάκι και ξεπάγωσα 8 τέτοια παγάκια.
Τα ανακάτεψα και απέσπασα ένα μεγάλο χαμόγελο από την κόρη μου !!


Σουτζουκάκια
Υλικά για 1 γεύμα ενηλίκων
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο
προαιρετικά 2 κ.σ. λάδι & 1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι , πιπέρι
Προσοχή : ο κιμάς πρέπει να είναι φρέσκος και όχι 
κατεψυγμένος , γιατί δε θα μαγειρευτεί !!


Όπως προανέφερα , τα σουτζουκάκια δεν τα μαγείρεψα καθόλου.
Παρέλειψα να προσθέσω κύμινο στον κιμά και τα έπλασα μικρά μπαλάκια ,
ώστε αν δε θέλω να τα τηγανίσω/ψήσω και να τα προσθέσω
σε κόκκινη σάλτσα (με κύμινο) για να γίνουν σουτζουκάκια , 
να μπορώ να ψήσω λίγα στο φούρνο (στους 200oC για περίπου 15')
και με μία ελαφριά σάλτσα ντομάτας να συνοδέψουν μακαρόνια για τη μικρή μου.
Σε αυτή τη περίπτωση , το 1 γεύμα ενηλίκων γίνεται 4 παιδικά !!


Για να τα καταψύξω , τα άπλωσα αραιά πάνω σε ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα 
και τα τύλιξα καλά με μεμβράνη. Τα φύλαξα στην κατάψυξη για περίπου 4 ώρες.


Αφού πάγωσαν , τα έκλεισα σε σακουλάκι polybag , φροντίζοντας πρώτα 
να αφαιρέσω τυχόν υγρασία που είχαν στην επιφάνειά τους.


Κεφτεδάκια
Υλικά για 2 γεύματα ενηλίκων
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια
1 κ.γ. σκόρδο ξερό
2 αβγά
4 κ.σ κέτσαπ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
5-6 φέτες ψωμί μουσκεμένο
2 κ.γ. ρίγανη
2 κ.γ. δυόσμος ξερός
αλάτι , πιπέρι


Αφού έπλασα τα κεφτεδάκια , τα τηγάνισα.
Αυτή ήταν ουσιαστικά και η πιο χρονοβόρα διαδικασία.
Όταν κρύωσαν , τα έκλεισα κατευθείαν σε σακούλα polybag.

Για να ξεπαγώσουν , βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ 
από την κατάψυξη τη μερίδα που θέλουμε 
και τη φυλάμε στην συντήρηση 
ή αν δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια χρόνου 
χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων.
Διατηρούνται στην κατάψυξη για 2 μήνες.

Δε ξέρω αν σας φαίνεται μεγάλη η διαδικασία 
- περιμένω τα σχόλιά σας -
αλλά αυτές οι 3 ώρες που αφιέρωσα εκείνο το πρωινό του Σεπτέμβρη
- γιατί τόσο μου πήρε συνολικά , με πλυμένα και τα σκεύη -
με ξελάσπωσαν τόσες φορές τους τελευταίους 2 μήνες ,
που σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας ,
μήπως και σας βοηθήσει καθόλου στο φορτωμένο γιορτινό πρόγραμμα
που έρχεται ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή τη χρειάζεστε. 
Ξέρω βέβαια ότι εκτός από τα κεφτεδάκια ,
κανένα άλλο δεν είναι γεύμα αν δεν αφιερώσουμε ένα 15'
να βράσουμε μακαρόνια ή ρύζι , 
αλλά για μένα κάποιες φορές η μία ώρα που εξοικονομώ 
από το μαγείρεμα και το πλύσιμο των σκευών είναι πολύτιμη ,
πόσο μάλλον όταν αυτό συμβεί 12 φορές !!

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Να ήξερες πόσο χρήσιμα ήταν όλα αυτά που μας είπες και για εμένα που μαγειρεύω πάντα τελευταία στιγμή τρέχοντας.....!!!Θα εφαρμόσω σίγουρα αυτό το πρόγραμμα,μου είναι απαραίτητο!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου και πολύ χρήσιμες!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειες ιδέες!!!!
    Ειδικά ο κιμάς στις παγοκύστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παρα πολυ ωραια αναρτηση! αν εχεις και αλλες τετοιες ιδεες τις περιμενω με αγωνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή λύση! Κι εγώ κάνω συνήθως κεφτεδάκια και κιμά για μακαρόνια αλλά όχι τόσο μεγάλη ποσότητα!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρησιμες συμβουλές Λιζακι!
    Κι εγω δουλεύω πολύ την καταψυξη γιατί λύνει τα χέρια(πίτες, κιμαδομαγειρέματα, κρεατικά με σάλτσες κ.α.)
    Καποτε είχα αμφιβολίες να καταψυξω κεφτεδάκια, εν όψει πάρτυ,και μια μαμά μεγαλύτερης ηλικίας μου είπε το αφοπλιστικο: "Οι άλλες ταΐζουν τα παιδια τους τα προμαγειρεμένα του σουπερ μάρκετ κι εσυ φοβασαι τα φρεσκα;"
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπραβο!καταπληκτικη ιδεα, πολυ χρησιμη , πολυ ευκολη!το σπιτικο φαγητο δεν συγκρινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή