Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κορμός σοκολάτας με γέμιση κρέμα !!

Χωρίς άλλη καθυστέρηση , θα δούμε σήμερα μαζί
τη σοκολατένια παραλλαγή του κορμού βανίλιας με μερέντα
που απολαύσαμε πριν μερικές μέρες ,
μια που στο σπίτι μου το ένα είναι αυτοκόλλητο με το άλλο.


Συνήθως οι συνταγές για σοκολατένιο κορμό
απλά αντικαθιστούν μέρος από το αλεύρι με κακάο.
Όσες φορές τις δοκίμασα δεν ήμουν ευχαριστημένη
με το αποτέλεσμα , κυρίως λόγω του χρώματος και της υφής.
Μετά από αρκετές δοκιμές βρήκα τη λύση ...
αντί για κακάο χρησιμοποιώ άνθος αραβοσίτου στιγμής ή
μείγμα κρέμας ζαχαροπλαστικής σοκολάτα.
Και το αποτέλεσμα με δικαιώνει.
Ας δούμε τη συνταγή αναλυτικά ...

Υλικά

6 μέτρια αβγά
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής σοκολάτα
ή 1/2 κούπα κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης σοκολάτα
1/2 κ.γ. baking powder
1 κουτί ermol 
ή 250 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
extra ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα 

Αρχικά , η διαδικασία είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήσαμε για τον κορμό βανίλιας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180o C στις αντιστάσεις. 
Σπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ.
 Προσθέτουμε τη ζάχαρη , το αλάτι και τη βανίλια.


Τα χτυπάμε - χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του μίξερ που λέγεται "φτερό" 
ή  με όποιο εξάρτημα αναμειγνύουμε τη ζύμη για κέικ - 
για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα , μέχρι να αφρατέψουν καλά τα αβγά.


Εντωμεταξύ , λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί φούρνου
και το καλύπτουμε με λαδόκολλα.
Προαιρετικά , λαδώνουμε και τη λαδόκολλα.


Σε κούπα ή μικρό μπολ προσθέτουμε το αλεύρι με το άνθος αραβοσίτου
ή τη κρέμα ζαχαροπλαστικής ...
Προσοχή : χρησιμοποιούμε ένα από τα δύο αντί για κακάο
και όχι και τα δύο , σε ποσότητα που να φτάνει τη 1/2 κούπα ,
ώστε μόλις το προσθέσουμε στη 1/2 κούπα αλευριού
να έχουμε 1 κούπα στερεά , όπως και στον κορμό βανίλιας.


... και το baking powder.


Σε χαμηλή ταχύτητα , προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα
αλευριού - σοκολάτας στο μπολ του μίξερ μας , μέχρι να ενσωματωθεί όλο.


Σταματάμε όταν δεν υπάρχει αλεύρι στην επιφάνεια του μείγματος ,
παρά μόνο στα πλαϊνά.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με μαλακές κυκλικές κινήσεις
ενσωματώνουμε και το αλεύρι που παρέμεινε στα πλαϊνά του μπολ.
Στη συνέχεια , απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι μας.


Ψήνουμε για 12 - 14 λεπτά , μέχρι να βυθίζουμε οδοντογλυφίδα
στο κέντρο και να βγαίνει καθαρή.

 Αφού σταθεί 2 λεπτά εκτός φούρνου , πασπαλίζουμε ελαφρά
με ζάχαρη άχνη ...


 ... και τυλίγουμε σε ρολό , μαζί με τη λαδόκολλα.


 Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Εντωμεταξύ , χτυπάμε το ermol ή τη κρέμα γάλακτος
μαζί με τις 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη σε σαντιγί.

Πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι λαδόκολλας
 - με διάσταση πιο μεγάλη από το μήκος του ρολού -
ακουμπάμε το τυλιγμένο παντεσπάνι και αφαιρούμε σιγά σιγά τη λαδόκολλα.
 Απλώνουμε με τη βοήθεια σπάτουλας τη κρέμα και τυλίγουμε πάλι σε ρολό.


 Τέλος , τυλίγουμε σφιχτά με τη καθαρή λαδόκολλα
και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.


 Αποθηκεύουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε μετά από μέρες ,
τυλίγουμε και διαφανή μεμβράνη γύρω από τη λαδόκολλα ,
για να μην επηρεαστεί από την υγρασία και τις μυρωδιές του ψυγείου.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες , μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.


Για μια πιο προσεγμένη εμφάνιση ,
γαρνίρουμε με ροζέτες από σαντιγί 
και σερβίρουμε σε χαρτάκια από cupcakes.

Σας έχω πακετάρει μερικά  ...


Καλή απόλαυση !!

Σημείωση : Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν γέμιση ότι κρέμα επιθυμούμε.
Πολλές φορές χρησιμοποιώ αντί για σαντιγί ,
 κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης βανίλια ή μιλφέιγ.

7 σχόλια:

  1. Μμμμ..πολύ νόστιμο φαίνεται αλλά και το κόλπο με τα χαρτάκια από τα cupcakes για το κέρασμα μοναδικό!!
    Μπράβο Λίζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά υπέροχο και πολύ βοήθησαν οι φωτογραφίες βήμα - βήμα από την παρασκευή του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τέλειο!! Το pinαρα όπως και το προηγόυμενο και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Λίζα,

    Συγχαρητήρια για το blog σου! Τα πιάτα που προτείνεις φαίνονται πεντανόστιμα..μας ανοιγουν την όρεξη!

    Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το http://www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 33.000 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

    Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου.

    Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα.
    Και το καλύτερο είναι οτι εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα γιατί στο Psaksesintages.gr τα πάντα είναι δωρεάν!

    Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Χιλή, την Αμερική, την Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες!

    Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας;

    Μπορείς επίσης να μας βρεις στο www.facebook.com/Psaksesintages και στο www.twitter.com/psaksesintages

    Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς!

    Με εκτίμηση
    Απόστολος Ζέρβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Έγινε μια πρώτη προσπάθεια,χρησιμοποίησα μια κρέμα ζαχαροπλαστικής που δεν σφίγγει τόσο όσο η σαντιγύ. Οπότε μήπως να το βάλω καμιά ώρα πριν το κόψω στην κατάψυξη ή δεν θα γίνει καλό?Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!! Είμαι σίγουρη ότι το πέτυχες. Ναι είναι καλή ιδέα να το βάλεις στην κατάψυξη αν νομίζεις ότι η γέμιση θα φυγει την ώρα που θα το κόβεις...

      Διαγραφή
  6. Εχω δοκιμασει πολλους κορμους αλλα σαν κ αυτον δεν υπαρχει κανενας.Τον εχω καθιερωσει εδω κ 2 χρονια(απο τοτε που τον ανακαλυψα δηλ.) κ οποιος δεν τον εχει φτιαξει να τον δοκιμασει χωρις ενδοιασμους.Συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή