Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Γιουβαρλάκια σούπα με αβγολέμονο

Μμμ... μία πολύ γευστική σούπα για τις βροχερές μέρες του χειμώνα ...




Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. ρύζι
2 κ.σ. μαϊντανός
2 αβγά
4-5 πατάτες
2 καρότα
3 κ.σ. λάδι
χυμός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Σε μπολ τοποθετούμε τον κιμά. Προσωπικά προτιμώ τον μοσχαρίσιο αλλά λένε ότι τα γιουβαρλάκια γίνονται καλύτερα με χοιρινό κιμά ή ανάμεικτο.
Προσθέτω στον κιμά , το 1/2 φλ. ρύζι , το κρεμμύδι , τον μαϊντανό και το ασπράδι από τα αβγά. ( Τους κρόκους τους κρατάμε σε ένα άλλο μπολ , στο οποίο θα κάνουμε αργότερα το αβγολέμονο).


Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε λίγο να πάρει τα αρώματα των μπαχαρικών.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει.
Προσθέτουμε το λάδι , αλάτι και πιπέρι.


Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά , μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Εντωμεταξύ , ζυμώνουμε τον κιμά σε μπαλάκια. Βγαίνουν περίπου 20 γιουβαρλάκια , ανάλογα το μέγεθος που επιθυμούμε.


Όταν τα λαχανικά δεν είναι πλέον σκληρά , τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Προσωπικά τα ακουμπώ στο καπάκι της κατσαρόλας για να μην λερώνω άλλο σκεύος.


Ρίχνουμε μέσα στο νερό , που εξακολουθεί και βράζει , τα γιουβαρλάκια.


Προσθέτουμε και τα λαχανικά.


Για να γίνει το φαγητό σούπα , προσθέτουμε το υπόλοιπο ρύζι στην κατσαρόλα. Αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε.
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Το μυστικό μου για γιουβαρλάκια ζουμερά και όχι παραβρασμένα είναι ότι τα κατεβάζω από τη φωτιά μόλις βλέπω ότι το ρύζι αρχίζει να προεξέχει από το εξωτερικό τους , σημάδι ότι έχει βράσει.
Τότε , λοιπόν , ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών και σιγά σιγά προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού επιθυμούμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα , προσθέτουμε αρκετό από το ζουμί της σούπας ώστε να εξισωθεί κάπως η θερμοκρασία του αβγολέμονου με αυτή της σούπας , για να μην κόψει.


Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Αφήνουμε την κατσαρόλα για λίγο σε χαμηλή φωτιά , ώστε να δέσει η σάλτσα.
Έτοιμο...


Καλή όρεξη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου