Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Γαριδομακαρονάδα

Δεν ξέρω τι με έχει πιάσει τελευταία αλλά μαγειρεύω συνέχεια καλοκαιρινές γεύσεις... ή για να το θέσω καλύτερα μαγειρεύω συνταγές που απαιτούν καλοκαιρινά υλικά... Αλλά φυσικά , δεν δίνω καμία σημασία στο τι "απαιτείται" και απλά αντικαθιστώ τα φρέσκα με "κονσέρβα". Ιδού...



Υλικά για 2 άτομα
12-15 γαρίδες Νο 2
250 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 7
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Αρχικά , βράζουμε μπόλικο νερό για τα μακαρόνια.
Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού , δηλαδή βγάζει έντονες μπουρμπουλήθρες , προσθέτουμε αλάτι.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου λάδι για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους.
Το μυστικό είναι να έχει μπόλικο νερό η κατσαρόλα και να τα ανακατεύουμε τακτικά , κυρίως τα πρώτα 2 λεπτά.
Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουν όσο χρόνο λέει το πακέτο τους για ένα al dente αποτέλεσμα ή μερικά λεπτά παραπάνω για όσους τα προτιμούν πιο "ελληνικά".
Όσο περιμένουμε να βράσει το νερό και στη συνέχεια να βράσουν τα μακαρόνια , ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Τοποθετούμε τις γαρίδες σε τρυπητό.


Τις καθαρίζουμε από το κεφάλι και το κέλυφος.
Φροντίζουμε να βγάλουμε και τις ακαθαρσίες που έχει η γαρίδα στη ράχη της.


Ξεπλένουμε.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ζεσταίνουμε σε αυτό το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.


Αφήνουμε τα κρεμμυδάκια να γίνουν διάφανα και προσθέτουμε και τις γαρίδες.


Τις σοτάρουμε για λίγο , μέχρι να αλλάξουν χρώμα από διαφανές σε άσπρο.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας , χωρίς να τον διαλύσουμε σε νερό.


Ανακατεύουμε να πάει παντού η ντομάτα.


Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει ελαφρώς τις γαρίδες , τον μαϊντανό , αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθεί το νερό με τον πελτέ που βρίσκεται πάνω στις γαρίδες.


Βράζουμε για 3-5 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι γαρίδες θέλουν ελάχιστο βράσιμο γιατί διαφορετικά αρχίζουν να σφίγγουν. Γι' αυτό το λόγο δεν προσθέτουμε πολύ νερό ώστε στη συνέχεια να αναγκαστούμε να το αφήσουμε να βράζει για να εξατμιστεί.
Τέλος , περιχύνουμε τη σάλτσα από γαρίδες στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.


Καλή όρεξη...

3 σχόλια:

  1. Ωραίο φαίνεται!!!
    Πρέπει να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή, αλλά με αποφλοιωμένες και προβρασμένες γαρίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι, βέβαια, ότι δεν χρειάζεται να σοτάρουμε τις γαρίδες, μιας και θα είναι ήδη άσπρες από το εκ των προτέρων βράσιμο, έτσι;

      Διαγραφή