Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Φασολάδα {στη χύτρα}


Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα φασολάδα στη χύτρα ταχύτητος. Γενικά δεν την χρησιμοποιώ πολύ. Μου αρέσει να μαγειρεύω τα φαγητά μου σε σιγανή φωτιά, αλλά φυσικά δεν υπάρχει πάντα χρόνος για κάτι τέτοιο. Η σημερινή διαδικασία ήταν απλή και το αποτέλεσμα εξίσου νόστιμο με το σιγοβρασμένο.
Ιδού τι έκανα ...




Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φασόλια ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Τα ξερά φασόλια , που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την συνταγή , θέλουν μούλιασμα για να φουσκώσουν.
Γι' αυτό , από το προηγούμενο βράδυ τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και να τα περνάει κατά το διπλάσιο το λιγότερο - μη ξεχνάμε, θα φουσκώσουν.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα ή πιάτο - για να αποφύγουμε ανεπιθύμητους , κυρίως πετούμενους , επισκέπτες.

βράδυ
πρωί























Την επόμενη μέρα , τη μέρα που θα τα μαγειρέψουμε δηλαδή , σουρώνουμε τα φασόλια από το νερό και τα τοποθετούμε στη χύτρα , σε μέτρια φωτιά , με νερό που ίσα να τα σκεπάζει.


Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση, για 5-10 λεπτά.
Όσο βράζουν τα φασόλια , θα αρχίσουν να βγάζουν αφρό. Μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό.


Εντωμεταξύ , φροντίζουμε να ζεστάνουμε νερό σε κατσαρολάκι ή στον βραστήρα.
Σουρώνουμε τα φασόλια , ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό βρύσης στην χύτρα να φύγουν οι αφροί και επιστρέφουμε τα φασόλια πίσω.
Προσθέτουμε το νερό που ζεστάναμε , το οποίο φροντίζουμε να είναι 2-3 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιμένουμε να ξεκινήσει να βράζει.


Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της.
Όταν έχει περάσει ο χρόνος που συνιστά ο κατασκευαστής για τα όσπρια , στη δική μου περίπτωση η Fissler προτείνει 15-20 λεπτά από την ώρα που η βαλβίδα στο καπάκι της χύτρας θα φτάσει στο ανώτερο σημείο , αποσυμπιέζουμε και ανοίγουμε το καπάκι.
Θεωρητικά είναι έτοιμο το φαγητό - και πρακτικά ήταν.
Μπορούμε να το αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι , αν θέλουμε τη σούπα πιο "δεμένη" ή αν μας έχει πέσει πολύ το νερό από την αρχή.

Έτοιμη ...


Συνοδεύουμε με ψωμάκι , τυρί φέτα , ελιές , σαρδέλες , γαύρο μαριναρισμένο ή ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή μας.


Καλή όρεξη ...

Να αναφέρω επίσης και μερικά tips που έχω μάθει και εφαρμόζω , για τη σίγουρη επιτυχία του φαγητού αυτού :
1. Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι πάντα σημαντική σε μια συνταγή. Γι' αυτό τα φασόλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουν άσπρο χρώμα και όχι κίτρινο , συμπαγή και όχι ξεφλουδισμένα.
2. Αν ξεχάσουμε να βάλουμε τα φασόλια να φουσκώσουν από βραδύς , τότε τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας με νερό να τα σκεπάζει. Μόλις αρχίσουν να βράζουν , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά - την αφήνουμε όμως πάνω στο ζεστό μάτι. Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και μετά συνεχίζουμε τη συνταγή μας.
3. Προσωπικά πετάω το νερό που φούσκωσαν καθώς και το πρώτο νερό που έβρασαν τα φασόλια , γιατί προκαλούν φούσκωση στον σύζυγο. Αν δεν έχετε τέτοια προβλήματα , κρατήστε το ίδιο νερό από την αρχή , προσθέτοντας όσο ακόμα χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε και όλες τις βιταμίνες.
4. Αν τελικά πετάξετε το νερό μετά την πρώτη βράση , πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσετε με ζεστό.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, αφού προσθέσεις τα υλικά, τη καπακώσεις κτλ. σε πόσους βαθμούς πρέπει να τη βάλεις για να γίνει το φαγητό; Στο τέρμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση , φαντάζομαι ότι από τότε θα έχεις φτιάξει άπειρες φασολάδες φίλε/φίλη μου. Απαντώ τώρα για να βοηθήσω και κάποιον άλλο που έχει την ίδια απορία.
      Στη δική μου χύτρα το φαγητό θέλει μαγείρεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (στο 6 με μέγιστο το 9) μέχρι τη στιγμή που η βαλβίδα στο καπάκι θα φτάσει στο ανώτερο σημείο και μετά σε χαμηλή φωτιά (στο 1) μέχρι να περάσει ο χρόνος βρασμού.
      Δε ξέρω αν αυτό ισχύει σε όλες τις χύτρες , ιδιαίτερα σε παλαιότερα μοντέλα.
      Νομίζω ότι είναι καλύτερο να συμβουλευτείς τις οδηγίες χρήσεις της χύτρας σου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντησή σου! Όντως, από τότε έχω κάνει πολλές και όλες ήταν υπέροχες! Ωραία συνταγή!

      Διαγραφή