Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πασχαλινά κουλουράκια


Η συνταγή  που χρησιμοποιώ είναι μίξη δύο διαφορετικών συνταγών που είχα βρει παλαιότερα.
Την κάνω τα τελευταία 5 χρόνια και είναι εξαιρετικά πετυχημένη , ανεξάρτητα από τον τύπο του μίξερ ή το βούτυρο που χρησιμοποιώ.
Η αμμωνία είναι ελάχιστη και έτσι δεν μυρίζει καθόλου , ενώ το baking powder και η βανίλια προσθέτουν τον απαιτούμενο όγκο.

Υλικά για 50 κουλουράκια
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
½ κ.γ. αμμωνία
2 κ.γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
λίγο γάλα χλιαρό

1 κρόκος για άλειμμα

Αρχικά , χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ , στο δυνατό , μέχρι να γίνει αλοιφή.


Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.


Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα , δηλαδή περίπου για 15 λεπτά.


Όση περισσότερη ώρα αφήσουμε το μείγμα βουτύρου - ζάχαρης να χτυπηθεί , τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Εντωμεταξύ , χωρίζουμε τα 4 αβγά. Τοποθετούμε τους κρόκους σε ένα βαθύ πιάτο και τα ασπράδια σε μπολ , το οποίο να μας βολεύει να χτυπήσουμε στη συνέχεια τη μαρέγκα.


Χτυπάμε με ένα πιρούνι ελαφρά τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τη βανίλια.


Χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.


Σε μπολ , κοσκινίζουμε το αλεύρι , το baking powder και το αλάτι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.


Τελευταίο βήμα πριν ενώσουμε όλα τα υλικά μαζί είναι να διαλύσουμε την αμμωνία στο γάλα και να την προσθέσουμε στο πρώτο μείγμα , δηλαδή του βουτύρου , της ζάχαρης και των κρόκων.
Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.

Αν το μίξερ μας είναι δυνατό συνεχίζουμε σε αυτό, χρησιμοποιώντας όμως πλέον το γάντζο. Διαφορετικά μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα σε μεγάλη λεκάνη για να αρχίσουμε το ζύμωμα.

Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τη μαρέγκα , ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.



Φροντίζουμε να αφήσουμε για το τέλος λίγη ποσότητα αλευριού γιατί ανάλογα με το μέγεθος των αβγών μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.

Έχοντας πλέον χρησιμοποιήσει όλη την μαρέγκα , αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια , προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι.
H τελική ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.


Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Αν μετά τη 1 ώρα η ζύμη είναι σκληρή , προσθέτουμε λίγο λιωμένο βούτυρο , σε χλιαρή θερμοκρασία και ζυμώνουμε ελαφρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180ο C.

Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου , στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε με τον κρόκο χτυπημένο ελαφρά με 2-3 σταγόνες νερό.


Ψήνουμε ένα ταψί κάθε φορά στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.

Διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο ή καλυμμένα με μεμβράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου