Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μαρμελάδα φράουλα

Η πιο αγαπημένη μαρμελάδα μικρών και μεγάλων δεν μπορεί να είναι άλλη από την μαρμελάδα φράουλα.
Γίνεται εύκολα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Υλικά
1 κιλό φράουλες ώριμες αλλά γερές
700 γρ. ζάχαρη
χυμό 1 λεμονιού

Ξεκινάμε ... αγοράζοντας τις φράουλες !!


Καλά καλά , πλάκα κάνω. Αλλά δεν φαίνονται τέλειες μέσα στη χάρτινη σακούλα;
Στο θέμα μας  τώρα ...

Ξεκινάμε αφαιρώντας το κοτσάνι και όσα μέρη δεν είναι ώριμα ή είναι χαλασμένα.
Τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε σε τρυπητό.


Πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.


Τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Σε βαθιά ανοξείδωτη κατσαρόλα , τοποθετούμε σε 3 στρώσεις τις φράουλες και τη ζάχαρη , ξεκινώντας με ζάχαρη και τελειώνοντας με ζάχαρη.


Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για ένα βράδυ.
Ιδού τι θα βρούμε την επόμενη μέρα.


Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.


Αφήνουμε να βράσουν , ανακατεύοντας συχνά.

Προσοχή!! Το μείγμα θα αρχίσει να φουσκώνει γι' αυτό χρησιμοποιούμε βαθιά κατσαρόλα και αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας βράζουμε κιλό - κιλό και όχι όλη την ποσότητα μαζί.


Με μια κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που θα δημιουργηθεί ...


... και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Αν θέλουμε , όταν μαλακώσουν οι φράουλες , μπορούμε να τις πατήσουμε με την κουτάλα ή το εργαλείο για τον πουρέ ώστε να διαλυθούν τελείως.

Πως αποστειρώνουμε τα βάζα ...

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120ο C , στον αέρα.
Σαπουνίζουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια.


Τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Τα τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου πάνω σε μια καθαρή πετσέτα.


Τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά.


Κλείνουμε το φούρνο αλλά τα αφήνουμε μέσα μέχρι να είναι έτοιμη η μαρμελάδα.

Πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα ...

Βάζουμε στην κατάψυξη 2-3 πιατάκια του καφέ για λίγα λεπτά.
Όταν οι φράουλες έχουν  μαλακώσει και σχεδόν λιώσει , βγάζουμε ένα πιατάκι.
Ρίχνουμε σε αυτό μια κουταλιά μαρμελάδα και το επιστρέφουμε στην κατάψυξη για 1 λεπτό.
Το βγάζουμε από την κατάψυξη.
Αν όταν προσπαθήσουμε με το δάχτυλό μας να ανοίξουμε δρόμο στη μαρμελάδα , ο δρόμος "κλείσει" αμέσως , τότε η μαρμελάδα δεν είναι έτοιμη , οπότε συνεχίζουμε το βράσιμο.


Αν ο δρόμος παραμείνει "ανοιχτός" , η μαρμελάδα είναι έτοιμη.


Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Βγάζουμε τα βαζάκια από το φούρνο. Προσοχή καίνε !!
Με κουτάλα γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με την ζεστή μαρμελάδα.


Κλείνουμε το καπάκι , τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν , ίσως και μία ολόκληρη μέρα.


Για καλύτερα αποτελέσματα , τα βάζα πρέπει να είναι γεμάτα μέχρι πάνω - και όχι όπως αυτά της φωτογραφίας.

Αποθηκεύουμε στο ντουλάπι μας για 1 χρόνο.
Μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου