Αφού φτιάξαμε τα παντεσπάνια και συναρμολογήσαμε την τούρτα , σειρά έχουν τα πιο διακοσμητικά στάδια της όλης διαδικασίας.
Και μια επανάληψη του αποτελέσματος ...
Συνεχίζουμε ...
3. Καλύπτουμε την τούρτα με τη βάση μας.
Στόχος αυτού του βήματος είναι να δημιουργήσουμε μια λεία επιφάνεια , πάνω στην οποία θα "καθίσει" η ζαχαρόπαστα και κατ' επέκταση θα φαίνεται και αυτή λεία.
Συνήθως για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται βουτυρόκρεμα , όμως εγώ προτίμησα φυτική σαντιγί.
Η κάλυψη με τη βάση είναι μια εύκολη διαδικασία αρκεί να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε ένα σημείο : δεν πρέπει να ανακατευτούν κομματάκια από το παντεσπάνι με τη σαντιγί , καθώς την απλώνουμε , γιατί θα δημιουργηθούν ανωμαλίες οι οποίες θα φαίνονται κάτω από την ζαχαρόπαστα.
Αρχικά , δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε την φρέσκο-συναρμολογημένη τούρτα μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια , ρίχνουμε ένα μέρος της σαντιγί στην κορυφή της τούρτας.
Με κινήσεις προς μία κατεύθυνση μόνο απλώνουμε τη σαντιγί στην πάνω επιφάνεια σε παχύ στρώμα.
Με την σπάτουλα σπρώχνουμε τη σαντιγί από την πάνω προς την πλαϊνή πλευρά και στη συνέχεια περιμετρικά , με κινήσεις προς μία κατεύθυνση.
Αφαιρούμε την περιττή ποσότητα και προσπαθούμε να εξομαλύνουμε όσο μπορούμε τις επιφάνειες.
Σταμάτησα την προσπάθεια σε αυτό το σημείο μια και μου φάνηκε ικανοποιητικό - εκ των υστέρων μπορώ να πω ότι ήταν και παραπάνω από ικανοποιητικό για πρώτη προσπάθεια.
Τοποθετούμε την τούρτα πίσω στο ψυγείο , μέχρι να την καλύψουμε με ζαχαρόπαστα.
Η διαδικασία είναι η ίδια και για τους δύο ορόφους.
Συμβουλή Νο1: Η βάση του πάνω ορόφου ίσως είναι λίγο δύσκολο να την μετακινήσουμε από το ψυγείο στο πάγκο μας , γιατί δεν ανασηκώνεται εύκολα.
Ένα μικρό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσουμε τη σπάτουλά μας ή ένα μαχαίρι για να ανασηκώσουμε μία άκρη της και μετά να την πιάσουμε κανονικά.
Συμβουλή Νο2: Για μεγαλύτερη διευκόλυνσή μας , τοποθετούμε τον πάνω όροφο πάνω σε μία κούπα.
Συμβουλή Νο3: Επενδύστε σε μια περιστρεφόμενη επιφάνεια εργασίας!!
Την διαδικασία αυτή την πραγματοποίησα Παρασκευή βράδυ - το πάρτι μας , υπενθυμίζω , ήταν Κυριακή.
Για το στάδιο αυτό , σημαντική βοήθεια σε φωτογραφικό υλικό βρήκα εδώ (με μετάφραση στα ελληνικά) , ενώ σε βίντεο εδώ.
Ρίξτε μια ματιά , αξίζει τον κόπο , θα με θυμηθείτε !!
4. Καλύπτουμε με τη ζαχαρόπαστα κάθε όροφο ξεχωριστά.Και μια επανάληψη του αποτελέσματος ...
Συνεχίζουμε ...
3. Καλύπτουμε την τούρτα με τη βάση μας.
Στόχος αυτού του βήματος είναι να δημιουργήσουμε μια λεία επιφάνεια , πάνω στην οποία θα "καθίσει" η ζαχαρόπαστα και κατ' επέκταση θα φαίνεται και αυτή λεία.
Συνήθως για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται βουτυρόκρεμα , όμως εγώ προτίμησα φυτική σαντιγί.
Η κάλυψη με τη βάση είναι μια εύκολη διαδικασία αρκεί να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε ένα σημείο : δεν πρέπει να ανακατευτούν κομματάκια από το παντεσπάνι με τη σαντιγί , καθώς την απλώνουμε , γιατί θα δημιουργηθούν ανωμαλίες οι οποίες θα φαίνονται κάτω από την ζαχαρόπαστα.
Αρχικά , δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε την φρέσκο-συναρμολογημένη τούρτα μας στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια , ρίχνουμε ένα μέρος της σαντιγί στην κορυφή της τούρτας.
Με κινήσεις προς μία κατεύθυνση μόνο απλώνουμε τη σαντιγί στην πάνω επιφάνεια σε παχύ στρώμα.
Με την σπάτουλα σπρώχνουμε τη σαντιγί από την πάνω προς την πλαϊνή πλευρά και στη συνέχεια περιμετρικά , με κινήσεις προς μία κατεύθυνση.
αρχικό στάδιο |
ενδιάμεσο στάδιο |
Αφαιρούμε την περιττή ποσότητα και προσπαθούμε να εξομαλύνουμε όσο μπορούμε τις επιφάνειες.
τελικό αποτέλεσμα |
Σταμάτησα την προσπάθεια σε αυτό το σημείο μια και μου φάνηκε ικανοποιητικό - εκ των υστέρων μπορώ να πω ότι ήταν και παραπάνω από ικανοποιητικό για πρώτη προσπάθεια.
Τοποθετούμε την τούρτα πίσω στο ψυγείο , μέχρι να την καλύψουμε με ζαχαρόπαστα.
Η διαδικασία είναι η ίδια και για τους δύο ορόφους.
Συμβουλή Νο1: Η βάση του πάνω ορόφου ίσως είναι λίγο δύσκολο να την μετακινήσουμε από το ψυγείο στο πάγκο μας , γιατί δεν ανασηκώνεται εύκολα.
Ένα μικρό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσουμε τη σπάτουλά μας ή ένα μαχαίρι για να ανασηκώσουμε μία άκρη της και μετά να την πιάσουμε κανονικά.
Συμβουλή Νο2: Για μεγαλύτερη διευκόλυνσή μας , τοποθετούμε τον πάνω όροφο πάνω σε μία κούπα.
Συμβουλή Νο3: Επενδύστε σε μια περιστρεφόμενη επιφάνεια εργασίας!!
Την διαδικασία αυτή την πραγματοποίησα Παρασκευή βράδυ - το πάρτι μας , υπενθυμίζω , ήταν Κυριακή.
Για το στάδιο αυτό , σημαντική βοήθεια σε φωτογραφικό υλικό βρήκα εδώ (με μετάφραση στα ελληνικά) , ενώ σε βίντεο εδώ.
Ρίξτε μια ματιά , αξίζει τον κόπο , θα με θυμηθείτε !!
Πριν χρησιμοποιήσουμε την αποθηκευμένη ζαχαρόπαστα καλό είναι να τη μαλακώσουμε λίγο , ζυμώνοντάς την με τα χέρια μας.
Επέλεξα να χρωματίσω την ζαχαρόπαστα με χρώμα σε μορφή πάστας της Wilton σε απόχρωση violet.
Με μία οδοντογλυφίδα ή τη μύτη ενός μαχαιριού μεταφέρουμε μικρή ποσότητα χρώματος στη λευκή ζαχαρόπαστα.
Διπλώνουμε συνέχεια τη ζαχαρόπαστα ...
... μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα.
Καλό είναι να προσθέτουμε σιγά - σιγά χρώμα και όχι όλο από την αρχή , για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς αναποδιές.
Σε "ζαχαρωμένη" επιφάνεια , ανοίγουμε την ζαχαρόπαστα με πλάστη σε φύλλο πάχους 1/2 - 1 εκ.
Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε το φύλλο πάνω από την τούρτα , που μόλις βγάλαμε από το ψυγείο.
Με τα χέρια στρώνουμε το φύλλο να εφαρμόσει πάνω στην τούρτα.
Κόβουμε το περιττό κομμάτι.
Η διαδικασία είναι ίδια και για τους 2 ορόφους.
Για διακοσμητικούς λόγους αλλά και για να καλύψω κάποιες ατέλειες της ζαχαρόπαστας στη βάση του κάθε ορόφου , πρόσθεσα ένα κομμάτι κορδέλας στον καθένα.
Στερέωσα τις άκρες τις κορδέλας στο πίσω μέρος της τούρτας με δύο στρογγυλά κομματάκια λευκής ζαχαρόπαστας , σαν κουμπάκια στο φόρεμα της Minnie.
Διακοσμούμε με μικρά στρογγυλά κομμάτια λευκής ζαχαρόπαστας , για να δώσουμε την αίσθηση του πουά. Για να τα στερεώσουμε πάνω στην τούρτα χρησιμοποιούμε νεράκι στο πίσω μέρος τους.
Φυσικά , δεν θα μπορούσα να παραλείψω το όνομα της εορταζόμενης!!
Για κεφάλι , έφτιαξα μια χάρτινη κατασκευή από μαύρο χαρτόνι , κορδέλες και οδοντογλυφίδες.
Έτοιμη η τούρτα μας !!
Το στάδιο αυτό πραγματοποιήθηκε Σάββατο απόγευμα.
5. Αποθήκευση και μεταφορά.
Πρέπει να αναφέρω ότι επειδή το πάρτι δεν έγινε στο σπίτι μας , θεώρησα ασφαλέστερο να μεταφέρω κάθε όροφο ξεχωριστά και να συναρμολογήσω επί τόπου.
Η τούρτα λόγω της γέμισής της απαιτεί συντήρηση στο ψυγείο.
Η ζαχαρόπαστα όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές θερμοκρασίας.
Γι' αυτό , αφού διακόσμησα με τα πουά και την κορδέλα :
- Κάλυψα κάθε όροφο σφιχτά με μεμβράνη.
- Τοποθέτησα κάθε όροφο σε κουτί ζαχαροπλαστείου , το οποίο έκλεισα καλά.
- Τοποθέτησα τα κουτιά στο ψυγείο.
- Τα μετέφερα στο χώρο του πάρτι.
- Έβγαλα τους ορόφους από το ψυγείο 10 λεπτά πριν την κοπή της τούρτας.
- Έμπηξα ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι στο κέντρο του κάτω ορόφου , με ύψος όσο ο όροφος , ώστε να αντέξει το βάρος του πάνω ορόφου.
- Τοποθέτησα τον ένα όροφο πάνω στον άλλον.
- Πρόσθεσα τα διακοσμητικά και τα κεριά.
6.
Χρόνια πολλά !!
Γειά σου! Για τα πρώτα γενέθλια του γιου μου αποφάσισα να κάνω τη διόροφη τούρτα της minnie σε αγορίστικη version!Θα ήθελα να ρωτήσω συνολικά ποσα κιλά ζαχαρόπαστα θα χρειαστώ.Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς να χαίρεσαι τον γιόκα σου!! Για αυτήν την τούρτα έφτιαξα μία δόση της συνταγής μου για σπιτική ζαχαρόπαστα (βλέπε εδώ: http://myhomegr.blogspot.gr/2011/06/homemade-fondant.html ), δηλαδή 900 γρ. ζάχαρη άχνη που μου έδωσε περίπου 1 κιλό ζαχαρόπαστα. Αυτό έφτασε για να καλύψω όλη τη τούρτα καθώς και για τον στολισμό της. Αν σκοπεύεις να αγοράσεις έτοιμη ζαχαρόπαστα θα πρότεινα να πάρεις παραπάνω ειδικά αν ο στολισμός σου δε θα περιοριστεί στο όνομα και σε μερικές βούλες , όπως ο δικός μου. Καλή επιτυχία!!
ΔιαγραφήKalimera ! Eftiaksa ta pantespania opos akrivos les kai to pantespani sokolatas den einai toso afrato oso tis vanilias milao gia tin dipli dosi. Otan telioso tin tourta diladi valo kai tin zaxaropasta pos tha tin diatiriso na min sklirini sto psigio giati einai kiriaki vradi ta genethlia tis mikris mou!! Euxaristo!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι τη κορούλα σου!! Το παντεσπάνι φαντάζομαι ότι θα σου ψήθηκε μερικά λεπτά παραπάνω, αλλά μην σε ανησυχεί γιατί μέσα στη τούρτα δε θα το καταλάβει κανείς - εκτός φυσικά αν παραψήθηκε. Για τη φύλαξη της τούρτας στο ψυγείο,τυλίγω κάθε όροφο με μεμβράνη και μετά σε κουτί ή πολλές φορές το ανάποδο - δλδ πρώτα στο κουτί και μετά τυλίγω το κουτί με μεμβράνη. Πάντα όμως κάθε όροφο ξεχωριστά. Η ζαχαρόπαστα που θα καλύψεις τη τούρτα δε σκληραίνει στο φυγείο. Την καλύπτουμε όμως για να απορροφήσει όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία από το εσωτερικό του ψυγείου. Καλή επιτυχία!!
ΔιαγραφήKalimera itan poli orea enthousiastikan oloi den perimenan oti proti for a tha ekana toso orea tourta ! Euxaristo poli !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά χαίρομαι που όλα πήγαν καλά. Άντε και του χρόνου!!
ΔιαγραφήΚαλησπερα!! τι ομορφη τουρτα! θα ηθελα να ρωτησω το χρωμα για τη ζαχαροπαστα απο που το αγορασες? απο το ιντερνετ? που αλλου μπορω να βρω? γραφεις σε μορφη παστας υπαρχει κ καποια αλλη μορφη? ευχαριστω πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε/φίλη μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χρησιμοποιώ χρώματα της Wilton για την ακρίβεια αυτά εδώ http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30B2D9-475A-BAC0-5D5C3DB846DFD354&fid=3E33265A-475A-BAC0-597A6ED538D55E2B. Εϊναι σε συμπυκνωμένη μορφή. Έχω αγοράσει τα βασικά χρώματα και τα αναμειγνύω. Στα μαγαζιά θα βρεις και χρώματα σε υγρή μορφή, κυρίως σε μεγάλα supermarket στο διάδρομο με τις κρέμες ζαχαροπλαστικής και τις τρούφες.
ΔιαγραφήΑν μένεις Αθήνα στείλε μου ένα mail στο myhomegr@hotmail.com να σου πω που θα βρεις αυτά που έχω. Πάντως πλεον μπορείς να τα βρεις και σε ελληνικά eshop με αντικαταβολή. Στη διάθεσή σου για ό,τι άλλο χρειαστείς.