Και τι έκπληξη ... καροτάκια !!!
Η έμπνευση γι' αυτό το κεκάκι που άλλαξε για πάντα το πασχαλινό καφεδάκι μας
ήταν μια δημιουργία από την πάντα πρωτοποριακή παρέα του Cake Central.
Και ήταν η καλύτερη αφορμή για να χρησιμοποιήσω εκείνη τη συνταγή
για σοκολατένιο κέικ με καφέ της Ina Garden ,
που ήθελα να δοκιμάσω εδώ και πόσο καιρό.
Πρέπει να με πιστέψετε ... ήταν απλά ο πιο τέλειος συνδυασμός !!
Ο καφές έκανε πιο έντονη τη γεύση της σοκολάτας , ενώ διατήρησε το κέικ υγρό.
Η αφράτη σαντιγί απλά το απογείωσε !!
Και όταν κόψαμε το πρώτο κομμάτι , τα καροτάκια-έκπληξη ήταν ...
το κερασάκι στην τούρτα !!
Δοκιμάστε το ....
Υλικά για το κέικ
1 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 220 γρ.
1 κούπα κοινή ζάχαρη - 200 γρ.
1 κούπα καστανή ζάχαρη- 170 γρ.
3/4 κούπας σκόνη κακάο - 93 γρ.
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
1 κ.σ. λεμόνι ή λευκό ξίδι
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα ζεστός γαλλικός καφές (χωρίς ζάχαρη)
1 κούπα κοινή ζάχαρη - 200 γρ.
1 κούπα καστανή ζάχαρη- 170 γρ.
3/4 κούπας σκόνη κακάο - 93 γρ.
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
1 κ.σ. λεμόνι ή λευκό ξίδι
1 κούπα γάλα
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
2 μεγάλα αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα ζεστός γαλλικός καφές (χωρίς ζάχαρη)
Στη συνταγή χρησιμοποιείται βουτυρόγαλα (1 κούπα).
Στη θέση του θα χρησιμοποιήσουμε 1 κ.σ. λεμόνι ή ξίδι ,
στο οποίο θα προσθέσουμε τόσο γάλα όσο να γεμίσουμε μια κούπα.
Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ...
και έτοιμο το βουτυρόγαλα !!
Εντωμεταξύ , στο μπολ του μίξερ , ρίχνουμε το αλεύρι , τα δύο είδη ζάχαρης ,
το κακάο , τη σόδα , το baking powder και το αλάτι.
Αναμειγνύουμε στο χαμηλό , χρησιμοποιώντας το "φτερό".
Σε ένα μπολ , αναμειγνύουμε το μείγμα του γάλατος , το αραβοσιτέλαιο ,
τα αυγά και το εκχύλισμα.
Για πιο έντονη γεύση καφέ , χρησιμοποίησα αντί για βανίλια kahlua ,
στην ίδια ποσότητα.
Με έναν αβγοδάρτη τα αναμειγνύουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ.
Αναμειγνύουμε σε μέτρια ταχύτητα , για 1-2 λεπτά ,
μέχρι να υγρανθούν τα στερεά υλικά.
Αφήνοντας το μίξερ να δουλεύει στο χαμηλό , προσθέτουμε τον ζεστό καφέ
και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε μία στενόμακρη φόρμα και τη γεμίζουμε με το μείγμα ,
το οποίο - μην ανησυχήσετε - είναι αρκετά υγρό.
Ψήνουμε στους 180o C για 1 ώρα περίπου ,
μέχρι να βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα και να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 30 λεπτά
και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
Σημείωση πριν συνεχίσουμε :
Κατά το ψήσιμο έβαλα κάτω από τη φόρμα και ένα ταψάκι ,
για να αποφύγω τυχόν διαρροές στην περίπτωση που το μείγμα υπερχείλιζε.
Η κίνηση αυτή με έσωσε , γιατί πράγματι υπερχείλισε ,
γι' αυτό και δεν είναι ωραία φουσκωμένο στο κέντρο.
Τουλάχιστον δεν πέρασα ένα βράδυ καθαρίζοντας τον φούρνο !!
Αντί γι' αυτό , καλλιτεχνούμε !!
Αφού το κέικ είχε κρυώσει πλήρως ,
αφαιρούμε το πάνω μέρος του ώστε να μείνει τελείως οριζόντιο.
Δεν πετάμε τίποτα από αυτά που αφαιρέσαμε.
Θα μας χρειαστούν παρακάτω.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σκάβουμε δυο αυλάκια κατά μήκος του κέικ ,
έτσι ώστε οι πλευρές σε κάθε ένα από αυτά να σχηματίζουν γωνία.
Υλικά για τη διακόσμηση του κέικ :
2 κουτάκια ermol
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
χρώματα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε το ermol στο μίξερ για να αφρατέψει
και στη συνέχεια , αφού κρατήσουμε μία ποσότητα χωρίς χρώμα ,
χωρίζουμε το υπόλοιπο σε μπολάκια για να το χρωματίσουμε.
Τα χρώματα που χρησιμοποίησα ήταν :
λευκό για την επικάλυψη του κέικ σαν τοίχος ,
πορτοκαλί για να γεμίσω τα αυλάκια - καρότα ,
πράσινο για τα κοτσάνια από τα καρότα ,
καφέ για τον φράχτη ,
κίτρινο και κοραλλί για τα λουλούδια.
Για να δημιουργήσω τα χρώματα από τα 3 βασικά - μπλε , κόκκινο και κίτρινο -
βρήκα βοήθεια στον οδηγό χρωμάτων από τις πάντα υπέροχες
Συνταγές της Παρέας.
Αφού , λοιπόν , καλύψουμε όλες τις πλευρές του κέικ με τη λευκή κρέμα ,
γεμίζουμε τα αυλάκια με την πορτοκαλί.
Θρυμματίζουμε τα κομμάτια του κέικ που είχαμε αφαιρέσει πρωτύτερα
και τα απλώνουμε στην πάνω πλευρά του κέικ ,
ώστε να καλυφθεί τελείως η κρέμα.
Αλλιώς τι έκπληξη θα ήταν ??
Βλέπετε ??
Δεν φαίνεται τίποτα !!
Βλέπετε ??
Δεν φαίνεται τίποτα !!
Με τη βοήθεια ενός κορνέ , φτιάχνουμε 2 σειρές από πράσινα κοτσάνια
ακριβώς πάνω από τα αυλάκια με την πορτοκαλί κρέμα.
Έτσι , κάθε φέτα του κέικ περιέχει 2 καροτάκια-έκπληξη ...
ακριβώς πάνω από τα αυλάκια με την πορτοκαλί κρέμα.
Έτσι , κάθε φέτα του κέικ περιέχει 2 καροτάκια-έκπληξη ...
Για την υπόλοιπη διακόσμηση , δημιούργησα ένα φράχτη και πολλά λουλούδια ,
για να περιφράσσεται το παρτέρι με τα καρότα μου !!
Έτοιμο ... κατευθείαν για το ψυγείο !!
Μπορείτε κάλλιστα να διακοσμήσετε το κέικ σας
με βουτυρόκρεμα χρωματισμένη αντί για ermol ,
ή να χρησιμοποιήσετε ζαχαρόπαστα για την υπόλοιπη διακόσμηση
εκτός από τη γέμιση στα αυλάκια.
Προτίμησα το ermol , γιατί - εκτός από τη γεύση του που λατρεύω -
είναι πιο σταθερό από τη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
και σίγουρα πιο εύκολο από τη βουτυρόκρεμα.
Άλλωστε , κήπο με ζαχαρόπαστα είχα κάνει κι άλλη φορά.
Το μόνο μειονέκτημα που παρατήρησα ήταν ότι με τη παραμονή του γλυκού
στο ψυγείο το καφέ χρώμα άρχισε να ξεβάφει προς το άσπρο.
Να διευκρινίσω ότι δεν σκέπασα καθόλου το γλυκό , όσο το είχα στο ψυγείο ,
οπότε ίσως η υγρασία το επηρέασε.
Πάντως , κανείς δεν πτοήθηκε - ούτε το κατάλαβε εδώ που τα λέμε -
μια που πραγματικά δεν έμεινε ψιχουλάκι !!
Μπορείτε κάλλιστα να διακοσμήσετε το κέικ σας
με βουτυρόκρεμα χρωματισμένη αντί για ermol ,
ή να χρησιμοποιήσετε ζαχαρόπαστα για την υπόλοιπη διακόσμηση
εκτός από τη γέμιση στα αυλάκια.
Προτίμησα το ermol , γιατί - εκτός από τη γεύση του που λατρεύω -
είναι πιο σταθερό από τη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
και σίγουρα πιο εύκολο από τη βουτυρόκρεμα.
Άλλωστε , κήπο με ζαχαρόπαστα είχα κάνει κι άλλη φορά.
Το μόνο μειονέκτημα που παρατήρησα ήταν ότι με τη παραμονή του γλυκού
στο ψυγείο το καφέ χρώμα άρχισε να ξεβάφει προς το άσπρο.
Να διευκρινίσω ότι δεν σκέπασα καθόλου το γλυκό , όσο το είχα στο ψυγείο ,
οπότε ίσως η υγρασία το επηρέασε.
Πάντως , κανείς δεν πτοήθηκε - ούτε το κατάλαβε εδώ που τα λέμε -
μια που πραγματικά δεν έμεινε ψιχουλάκι !!
Καλή απόλαυση και σε σας !!
πωπω! Υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι καλύτερο έχω δει σε σοκολατοαπόλαυση. Πρέπει να είναι τέλειο και σε γευση και σε υφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα κορίτσια! Πράγματι ήταν πολύ καλό και το συνιστώ ανεπιφύλακτα , όχι επειδή είναι δικό μου δημιούργημα , αλλά από τις εντυπώσεις όσων δοκίμασαν !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τι έφτιαξες; Δεν σε πιστεύω, καταπληκτικό! Η άνοιξη στο τραπέζι!! Μπράβο και πάλι βρε Λιζάκι! Το πιστεύω ότι είναι αριστούργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για την έμπνευση, αλλά και για τις ευχές σου!! Κι εσύ να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Φιλιά πολλά
Φανταστικό Λίζα! Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι καλό!! Μπράβο Λίζα! Καλό Πάσχα και από μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις σήμερα σε ανακάλυψα! Μα τι όμορφο και γλυκό το σπιτικό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα!!!
Συγχαρητήρια για ό,τι κάνεις!
Καλημέρα Λίζα και καλώς σε βρήκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ σου είναι απίθανο και το έχεις παρουσιάσει υπέροχα!
Πολλά μπράβο!
Ελπίζω να τα λέμε!
Λίζα μου, είναι καταπληκτικό!!! Γειά στα χεράκια σου! Η διακόσμηση είναι τόσο υπέροχη που λυπάσαι να το φας! Βέβαια εγώ είμαι γλυκατζού και μάλλον θα το δοκιμάσω τελικά!! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάντια και Ερμιόνη καλώς ήρθατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια!
Καλό Πάσχα να έχετε!
Μιαμ μιαμ!
ΑπάντησηΔιαγραφή