Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Πασχαλινά τσουρέκια , αφράτα και μυρωδάτα !!

Τσουρεκάκια αφράτα με υπέροχες ίνες
που παραμένουν μαλακά τουλάχιστον μια εβδομάδα !!
Αυτό είναι που ζητάω από τα τσουρέκια μου
και που μόλις πέρσι το κατάφερα !!


Λόγω πίεσης χρόνου μέσα στη Μ. Εβδομάδα , ανέβαλα να μοιραστώ
μαζί σας τα αποτελέσματά μου πέρσι και για τον ίδιο λόγο
παραλίγο να την πατήσω και φέτος ... είναι ήδη απόγευμα Μ. Σαββάτου !!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ , που λέει και ο λαός μας ,
αφιέρωσα τις τελευταίες ώρες σε αυτήν την ανάρτηση ,
ώστε να σας βοηθήσω να φτιάξετε τα δικά σας τσουρέκια ,
αν όχι φέτος , του χρόνου !!
Γιατί είναι εύκολα - πιστέψτε με -
αρκεί να βρείτε τη σωστή συνταγή για τα γούστα σας 
και να προσέξετε μερικές λεπτομέρειες.
Αν τα μαλακά , ινώδη τσουρέκια με υπέροχο άρωμα είναι
η προτίμησή σας , αυτή είναι η συνταγή για εσάς.
Ελάτε να τη δούμε μαζί , βήμα - βήμα ...

Υλικά
 900 γρ. αλεύρι robin hood
420 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. φρέσκια μαγιά
120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
170 γρ. μέλι
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ.)
4 αβγά
1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού

αλεύρι για το πασπάλισμα του πάγκου εργασίας
βούτυρο για να αλείψουμε το μπολ
2 κρόκους αβγών για να αλείψουμε τα τσουρέκια

Βήμα 1ο : Η μαγιά !!

Σε μπολ μετρίου μεγέθους διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά ...


... προσθέτουμε το γάλα , το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ...


... 1 κ.σ. ζάχαρη ...


... και 200 γρ. από το αλεύρι μας.


Ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός.



Σκεπάζουμε με μεμβράνη ...


... και τοποθετούμε το μπολ σε σχάρα του φούρνου μας 
- πάνω σε πετσέτα  , για να μην ανέβει η θερμοκρασία του μπολ
από την επαφή με τη σχάρα -
στο κέντρο του φούρνου , στους 40ο C στις αντιστάσεις.


Αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και ιδού το αποτέλεσμα ...



Βήμα 2ο : Η ζύμη !!

'Οσο περιμένουμε τη μαγιά να φουσκώσει ,
βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο ...


... το μέλι ...


... την υπόλοιπη ζάχαρη ...



... τα κοπανισμένα μπαχαρικά ...
- προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο μαχλέπι ,
αλλά συνήθως τα τσουρέκια θέλουν και τη μαστίχα τους -


... το ξύσμα του πορτοκαλιού ...


... και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.


'Οταν η μαγιά είναι έτοιμη ,
βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά ,
τα χτυπάμε ελαφρά ...


... προσθέτουμε το μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε .


Προσθέτουμε τη μαγιά ...


... και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ...


... συνεχίζοντας να ανακατεύουμε κυκλικά με τον αβγοδάρτη ή μια κουτάλα ,
μέχρι η ζύμη κατά το ανακάτεμα να ξεκολλάει ελαφρά από τα πλαϊνά
και να πάρει όλο το αλεύρι. Δε θα χρειαστεί παραπάνω.
Η ζύμη , όμως , θα κολλάει στα χέρια μας.


Βουτυρώνουμε καλά ένα τεράστιο μπολ ή καλύτερα λεκάνη ,
τοποθετούμε εκεί τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.


Τοποθετούμε τη λεκάνη στο φούρνο - που ακόμα είναι στους 40ο C στις αντιστάσεις -
και αφήνουμε για 1 1/2 έως 2 ώρες , μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.


Βγάζουμε τη μεμβράνη απλώς τραβώντας την από την άκρη
και χωρίς τη βοήθεια μαχαιριού , κουταλιού ή ψαλιδιού ,
ώστε να μην χαλάσουμε αυτές τις υπέροχες ίνες.


Γυρνάμε το μπολ και ρίχνουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο.


Η ζύμη θα κολλάει πολύ , όμως δεν προσθέτουμε αλεύρι για να σφίξει
απλά τη ρολάρουμε στο αλεύρι του πάγκου για να μην κολλάει εξωτερικά.


Βήμα 3ο : Τα τσουρέκια μας !!

Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια , τα πλάθουμε σε λωρίδες
και στη συνέχεια σε κοτσίδες ή όποιο σχήμα μας αρέσει .
Φροντίζουμε τα χέρια μας και ο πάγκος να είναι πάντα αλευρωμένα.


Για τη ποσότητα του αλευριού της δόσης μας ,
βγαίνουν δύο τσουρέκια με μήκος όσο η μεγάλη διάσταση του ταψιού του φούρνου
ή τέσσερα τσουρέκια με μήκος όσο η μικρή διάσταση του ταψιού.
Προσωπικά φτιάχνω ένα από τα πρώτα και δύο από τα δεύτερα.


Στη συνέχεια , τοποθετούμε τα ταψιά με τα τσουρέκια πίσω στο φούρνο μας
- στους 40ο C στις αντιστάσεις -
χωρίς να τα σκεπάσουμε , αλλά προσθέτοντας ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό.


Αφήνουμε για 1/2 ώρα να φουσκώσουν και να γίνουν ...


Βήμα 4ο : Το ψήσιμο !!

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αβγών με λίγο νεράκι
και αλείφουμε τα τσουρέκια μας.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.


Ψήνουμε μαζί και τα δύο ταψιά μας ,
σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C
 για 40 λεπτά , με το μπολάκι του νερού μέσα στο φούρνο.
Μπορούμε να γυρίσουμε τα ταψιά μετά τα πρώτα 15 λεπτά ,
για να ροδίσουν ομοιόμορφα
και να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο αν δούμε ότι ροδίζουν πολύ.

Τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα !!


Σημειώσεις :

- Μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου φούρνο για τα φουσκώματα.
Τα ακουμπάμε σε ζεστό σημείο και τα σκεπάζουμε με πετσέτα ή κουβέρτα.
 Απαιτούν όμως διπλάσιο χρόνο αναμονής , δηλαδή 1 ώρα για τη μαγιά ,
3 ώρες για τη ζύμη και περίπου 1 ώρα για τα τσουρέκια.
Σε αυτή τη περίπτωση τα τσουρέκια πρέπει να είναι σκεπασμένα με πετσέτα.
- Αν θέλετε να κάνετε διπλή δόση , μη διπλασιάσετε τα υλικά στα ίδια σκεύη.
Δουλέψτε από την αρχή με διπλά μπολ και λεκάνες.
- Αν σας αρέσουν τα ανοιχτόχρωμα τσουρέκια , αλείψτε τα με κροκάδι
πολύ αραιωμένο σε νερό ή παραλείψτε το. Ψήστε στους 170ο C
για τον ίδιο χρόνο και απαραίτητα σκεπάστε στα μισά με αλουμινόχαρτο.
- Για να τα αποθηκεύσετε , τυλίξτε καλά με μεμβράνη. Παραμένουν σαν φρέσκα
για μια εβδομάδα. Για μεγαλύτερα διαστήματα , διατηρούνται στην κατάψυξη ,
με μια μικρή αλλοίωση στην υφή αλλά πάντα υπέροχα.
- Η συνταγή μου βασίζεται σε αυτήν εδώ τη συνταγή του Technicolor Kitchen.
Αν και αφορά άγλυκο τσουρέκι , γοητεύτηκα από τη φωτογραφία
και με πολλές τροποποιήσεις για να γίνει γλυκό , έφτασα στο παραπάνω αποτέλεσμα.
- Σας προτείνω το συγκεκριμμένο αλεύρι , φρέσκια μαγιά και ψήσιμο σε αέρα ,
γιατί με αυτά έχω πετυχημένο αποτέλεσμα κάθε φορά που τα φτιάχνω.

Καλή Ανάσταση σε όλους !!

5 σχόλια:

  1. ΜΑ ΤΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!!
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ!!!!
    ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ!!!!
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!!!
    ΑΝ ΟΧΙ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥ ΕΓΩ!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρθα να ευχηθώ:Η λάμψη απο τα κεριά της Ανάστασης να ζεστάνουν την παγωμάρα και να φέρουν στο κόσμο Αγάπη και Υγεία και να υποσχεθώ οτι τώρα που έκανα πετυχημένη αρχή με τα τσουρέκια θα δοκιμάσω και τη δική σου πρόταση.Αυτο το βήμα-βήμα δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας.
    Αναστάσιμα φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρηστός Ανέστη!
    Πολύ ωραία φαίνεται η συγκεκριμένη συνταγή. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ξανακούσει για μέλι μέσα στο τσουρέκι. Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω μόλις φάμε τα υπάρχοντα. Ίσως αυτή τη φορά τα πετύχω.
    Ένα βραβείο σε περιμένει στο FauxBilicious. Πέρνα να το παραλάβεις.
    Χρόνια Πολλά και καλά μαγειρέματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν βαλω μελι ποση ζαχαρη να βαλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίτη μου δε θα σου συνιστούσα να κάνεις αυτήν την αντικατάσταση. Το μέλι δίνει την υγρασία του στο τσουρέκι αυτό και δε θα έβγαινε το ίδιο αν το άλλαζες με ζάχαρη.

      Διαγραφή