Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι

Καλό μήνα , καλό μήνα !!

Και με τι θα ξεκινήσει καλά αυτός ο μήνας?? Μα φυσικά με ένα γλυκάκι...
Σιροπιασμένο κανταΐφι , κρέμα ζαχαροπλαστικής , αφράτη σαντιγί και τριμμένο φιστίκι.
Όνειρο...



Μπορεί να ακούγεται  μπελαλίδικο αλλά ουσιαστικά δεν είναι ... γιατί σαν εφευρετική μοντέρνα νοικοκυρά , έχω μάθει να κλέβω !! Για περισσότερα διαβάστε παρακάτω ...

Υλικά για ταψί 30x40
350 γρ. κανταΐφι
10 κ.σ. μαργαρίνη soft ή βούτυρο
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής μιλφέιγ
600 ml κρύο γάλα (3 1/4 φλ. τσαγιού)
500 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα

για το σιρόπι:
2 1/2 φλ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. νερό
φλούδα από 1/2 λεμόνι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 150o C.
Αρχίζουμε με το σιρόπι.
Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το  νερό και τη φλούδα.


Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από τη ώρα που αρχίζει να βράζει (βλέπε φώτο) , αφήνουμε για 8 λεπτά.


Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Παράλληλα με την ετοιμασία του σιροπιού , όση ώρα δηλαδή περιμένουμε να βράσει , ετοιμάζουμε τη βάση μας.
Βγάζουμε το κανταΐφι από τη συσκευασία του.
Παίρνουμε ένα κομμάτι και το χωρίζουμε λίγο με τα χέρια , σαν τα μπερδεμένα μαλλιά μας , ώστε να φύγουν όλοι οι κόμποι και να αφρατέψει. Όση ώρα το δουλεύουμε πρέπει το υπόλοιπο να είναι σκεπασμένο με νωπή πετσέτα για να μην σκληρύνει.
Δουλεύουμε έτσι όλο το κανταΐφι και το στρώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο του ταψιού μας.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο.
(Προσωπικά βάζω τη μαργαρίνη σε μια κούπα του καφέ και την αφήνω για 30'' στον φούρνο μικροκυμάτων στο δυνατό.)
Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το λιωμένο λίπος στο φύλλο. Δεν χρειάζεται να πάει παντού.


Το ψήνουμε για 20 λεπτά , μέχρι να απομακρυνθεί το κανταΐφι από τις άκρες του ταψιού.
(Με αυτό το ψήσιμο το κανταΐφι παραμένει μαλακό μετά την παρασκευή του γλυκού. Αν επιθυμείτε να είναι τραγανό τότε καλύτερα ο φούρνος να προθερμανθεί στους 190o C και να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.)
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε με ένα κουτάλι το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε το 1/2 από το φιστίκι.


Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το γάλα.
Την ρίχνουμε όλη πάνω στο κρύο κανταΐφι.


Το κόλπο για να την απλώσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε μία σπάτουλα με την οποία πιέζουμε από τα σημεία που έχει περισσότερη κρέμα προς εκείνα που δεν έχει. Η κίνησή μας πρέπει να είναι προς μία κατεύθυνση γιατί αλλιώς θα σηκώνεται κρέμα και θα κολλάει πάνω της το κανταΐφι.


Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα σε όλο το ταψί.

Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Τότε προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη , χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

Όταν είναι έτοιμη η σαντιγί , την βάζουμε σε κορνέ και γαρνίρουμε την επιφάνεια.


Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο φιστίκι και ... το γλυκό μας είναι έτοιμο !!


Καλή απόλαυση ...






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου