Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Κανταΐφι ... tips

Όσο έγραφα το χτεσινό άρθρο Εκμέκ κανταϊφι , σκεφτόμουν λεπτομέρειες σχετικά με το φύλλο κανταϊφιού , τις οποίες νομίζω πως αξίζει να αναφέρω ώστε να επιτύχει κανείς το σωστό αποτέλεσμα και να αποφύγει τυχόν λάθη.

Αρχικά θα δείτε ότι η συνταγή ζητάει 350 γρ. φύλλο κανταϊφιού.
Συνήθως το κατεψυγμένο φύλλο , που βρίσκουμε όλες στα super market , είναι 450 γρ.
Τι κάνουμε με το υπόλοιπο ?? Ορίστε δύο λύσεις γι' αυτό το πρόβλημα :

1. Από την ώρα της αγοράς μέχρι την ώρα που θα φτάσουμε στο σπίτι θα έχει περάσει το λιγότερο ένα τέταρτο. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε. Βγάζουμε το φύλλο από την χάρτινη συσκευασία και από το εσωτερικό σακουλάκι που συνήθως έχει , αλλά δεν αφαιρούμε τη διαφάνεια που το περιβάλλει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε δύο μέρη , υπολογίζοντας το ένα να είναι η επιθυμητή ποσότητα. Το υπόλοιπο το βάζουμε στο σακουλάκι και αν δεν θέλουμε να το βάλουμε και στη χάρτινη συσκευασία , σημειώνουμε τουλάχιστον πάνω του την ημερομηνία λήξης και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξή μας. Αυτήν την διαδικασία ακολούθησα εγώ χτες. Ιδού και μια φωτογραφία αυτού που αποθήκευσα.


2. Διαφορετικά ξεπαγώνουμε ολόκληρη την ποσότητα του φύλλου. Κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε για τη συνταγή. Με το υπόλοιπο ετοιμάζουμε τυροπιτάκια με φύλλο κανταϊφιού ή κιουνεφέ. Τι είναι αυτά και πως γίνονται?? Παραμείνετε συντονισμένοι ... για την επόμενη φορά που θα έχω λίγο ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά μου.

Σε κάθε περίπτωση , για να ξεπαγώσουμε το κανταΐφι - κομμάτι ή ολόκληρο - ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας , οι οποίες συνήθως είναι : απόψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου , μέσα στη κλειστή συσκευασία αν είναι ολόκληρο ή σε σακουλάκι αν είναι κομμάτι. Το περιτύλιγμα βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας του φύλλου με αποτέλεσμα να δουλεύετε καλύτερα.

Η διαδικασία που ακολουθούμε στη συνέχεια , δηλαδή που δουλεύουμε με τα χέρια το κανταΐφι ή "ξάσιμο" όπως θα το έλεγε η μαμά μου , είναι απαραίτητη για να του δώσει όγκο και σωστή υφή. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σαν να ρίχναμε ένα πακέτο μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν , χωρίς να τα ανακατέψουμε καθόλου ... Μπλιαχ ...
Φροντίζουμε λοιπόν να ξεμπερδέψουμε καλά όλο το "μαλλί".

Τέλος , δεν πρέπει να ξεχνάμε να κρατάμε σκεπασμένο το κανταΐφι που δεν δουλεύουμε με πετσέτα , καλύτερα νωπή , ώστε να παραμείνει μαλακό μέχρι το ψήσιμο.

Αυτά τα λίγα , λοιπόν , είχα να πω. Ελπίζω να βοήθησα όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με ... το κανταΐφι !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου