Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Τούρτα για παιδικό πάρτυ {hedgehog cake}

Αυτή η φατσούλα , τελικά , έκλεψε πολλές καρδιές στη γιορτή της μικρής μου.
Και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να γίνει.
Ουσιαστικά είναι μείγμα για μωσαϊκό
- κορμός σοκολάτας με μπισκότα -
στο οποίο δίνουμε σχήμα σκαντζόχοιρου.
Ας δούμε πως φτιάχνεται ...

Υλικά
1 κιλό μπισκότα τύπου πτι - μπερ
2 κούπες αμύγδαλα
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
500 γρ. μαργαρίνη soft
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2/3 κούπας κονιάκ
2/3 κούπας γάλα
3 κρόκοι αβγών

για τη διακόσμηση
1 κουτί Betty Crocker Rich & Creamy Frosting με γεύση σοκολάτα
1 κούπα αμύγδαλα αποφλοιωμένα και κομμένα σε τέταρτα
3 κουφετάκια m&m's
100 γρ. τρούφα

Ας ξεκινήσουμε ...
Αρχικά , καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα της γέμισης - χωρίς να τα αποφλοιώσουμε -
και τα αλέθουμε στο blender.


Σπάμε με το χέρι ή σε γουδί τα μπισκότα , σε όσο μικρά κομματάκια μας αρέσει.
Μπορούμε , επίσης , να τα τυλίξουμε σε πετσέτα και να τα σπάσουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη.


[Αυτά τα βήματα μπορούμε να τα έχουμε κάνει μέρες πριν από την συναρμολόγηση.]
Στη συνέχεια , λιώνουμε τη κουβερτούρα σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.


Όταν λιώσει καλά η κουβερτούρα ,
προσθέτουμε τα κροκάδια ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μισό γάλα και το μισό  κονιάκ
και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε να κρυώσει , αλλά όχι να πετρώσει.


Εντωμεταξύ , χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για να μαλακώσει 
και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χτυπάμε στο δυνατό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα ,
περίπου 10 λεπτά.



Προσθέτουμε τη σοκολάτα στο βούτυρο σε τρεις δόσεις
μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.


Προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε.


Αν δεν έχουμε βάλει τα μπισκότα σε μεγάλο μπολ ,
φροντίζουμε να τα μεταφέρουμε για να χωρέσει όλο το μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και κονιάκ.


Προσθέτουμε τη σοκολάτα στα μπισκότα και ανακατεύουμε με κουτάλι.



Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη
και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει.
Για να σχηματίσουμε τον σκαντζόχοιρο ,
αδειάζουμε όλο το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα.
Με τα χέρια σχηματίζουμε ένα μεγάλο στενόμακρο λοφάκι
που κατηφορίζει προς μία μύτη.


Όταν είναι έτοιμο το σχήμα , μεταφέρουμε τον σκαντζόχοιρο σε πιατέλα.
Με τη βοήθεια σπάτουλας , απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια και το στρώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.


Καρφώνουμε τα αμύγδαλα της διακόσμησης στο πίσω μέρος , δηλαδή στο λοφάκι , 
και πασπαλίζουμε ανάμεσα με τρούφα.
Χρησιμοποιούμε τα κουφετάκια σαν μάτια και μύτη.

Ιδού ο σκαντζόχοιρος μας σε όλο του το μεγαλείο ...


Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα αμύγδαλα
και να αποφύγουμε τη τρούφα.
Διατηρείται στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα δεν χρειαζόμαστε πιατάκια.
Μπορούμε να προσφέρουμε κομμάτια της τούρτας
ανάμεσα σε λαδόχαρτο ή χαρτοπετσέτες.


Ιδέα :
Με το μείγμα αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πολλά ακόμα σχέδια ,
όπως επίσης επικαλύπτεται εύκολα με ζαχαρόπαστα.

Σημείωση :
Στην αυθεντική συνταγή της κας. Βέφας Αλεξιάδου ,
προσθέτουμε τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου με τη ζάχαρη.
Προσωπικά , τους προσθέτω στη σοκολάτα ,
γιατί αποφεύγω τα ωμά αβγά ,
όπως επίσης έχω μειώσει αισθητά τον αριθμό τους.

Καλή απόλαυση !!

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Και πάνω που σκεπτόμουν οτι πλησιάζουν τα γενέθλια του μικρού μου. Πέρυσι είχα φτιάξει μια τούρτα που ήθελε όμως προετοιμασία δύο ημερών. Έκανε θραύση δε λέω αλλά φέτος ήθελα κάτι πιο απλό αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Ίσως λοιπόν χρησιμοποιήσω την ιδέα σου. Σ΄ευχαριστώ!
    Χριστίνα
    http://www.fauxbilicious.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γλυκούλι σκατζοχοιράκι!
    Είμαι σίγουρη ότι θα άρεσε πολύ και τα παιδιά τα εντυπωσιάζει, το ξέρω γιατί τον έφτιαξα κι εγώ πέρυσι. Μπορείς να τον δεις εδώ:
    http://oneiropeioio.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html
    Ευχομαι να περνάτε καλά και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό και πάρα πολύ απλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή