Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αφράτα κουραμπιεδάκια_5+1 Μυστικά επιτυχίας

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί
τα πιο αφράτα κουραμπιεδάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ ...


Υλικά
300 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
125 γρ. αμύγδαλα
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. baking powder
1 βανίλια
25 γρ. κονιάκ ή ούζο

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 βανίλια ή 2 κ.σ. ροδόνερο

Αρχικά , καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα  - με τη φλούδα τους -
και τα κοπανάμε στο γουδί ώστε να γίνουν χοντροκομμένα.
Εναλλακτικά , τα τυλίγουμε με μια πετσέτα
και τα κοπανάμε με τον πλάστη μας.


Στο μπολ του μίξερ , βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
 Tip Νο1 : Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
, όχι όμως λιωμένο , 
για να ανακατευτεί καλύτερα με τη ζάχαρη.


Τα χτυπάμε χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του μίξερ που λέγεται "φτερό" ή 
με όποιο εξάρτημα αναμειγνύουμε τη ζύμη για κέικ.


Tip Νο2 : Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για να μην κόψει το βούτυρο.
Μετά τα πρώτα 4-5 λεπτά , ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ,
για να σιγουρευτούμε ότι ξεκόλλησαν τα υλικά από τα πλαϊνά του μπολ.


Tip Νο3 : Το μείγμα βουτύρου - ζάχαρης 
πρέπει να χτυπηθεί για περίπου 20' ,
μέχρι να μοιάζει με σαντιγί !!
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες. 


Προσθέτουμε στο μείγμα το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2'.


Προσθέτουμε μεμιάς το αλεύρι , το baking powder και τη βανίλια.
Χτυπάμε για 10'.


Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αναμειγνύουμε ελαφρά
(2-3 γυρίσματα του "φτερού").


Η τελική ζύμη είναι μαλακή και ίσως κολλάει ελαφρά στα χέρια , 
αλλά δεν προσθέτουμε καθόλου επιπλέον αλεύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160o - 170o C στις αντιστάσεις.

Αν νοιώθουμε τη ζύμη να κολλάει αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας ,
τινάζοντας την περιττή ποσότητα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τα χέρια την ανοίγουμε σε πάχος μέχρι 1 εκ.
 Αλευρώνουμε το κουπ-πατ που θα χρησιμοποιήσουμε ,
τινάζουμε το περιττό αλεύρι  και κόβουμε τη ζύμη.


Βλέπετε το κάτω αριστερά κουραμπιεδάκι ??
Έχει λίγο αλεύρι στις άκρες του
γιατί δεν τίναξα τη περιττή ποσότητα από το κουπ-πατ.

Για ευκολία , αφού κόψω ένα μπισκότο ,
το σηκώνω με τη βοήθεια του κουπ-πατ και το τοποθετώ στο ταψί ,
για να μην χαλάσει το σχήμα του.
Όχι ότι το καταφέρνω πάντα !!


Τοποθετούμε τα μπισκότα σε αβουτύρωτο ταψί.
Το ταψί δεν χρειάζεται βούτυρο γιατί περιέχει η ζύμη ,
με αποτέλεσμα τα κουραμπιεδάκια να μην κολλάνε στο ταψί.

Tip Νο4 :  Αραδιάζουμε μπισκότα ίδιου μεγέθους στο ταψί , 
για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται στα 25-30 λεπτά , 
ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα του κουπ-πατ.
Για αστεράκια διαμέτρου 3 εκ. ψήνουμε 25 λεπτά.
Για καρδιές ίδιας διαμέτρου ψήνουμε 27 λεπτά.
Για μεγάλο κουραμπιέ ψήνουμε 30 λεπτά.
Tip Νο5 : Στηριζόμαστε στο χρόνο ψησίματος
και δεν περιμένουμε να ροδίσουν πολύ για να τα βγάλουμε από το φούρνο ,
γιατί τότε θα έχουν παραψηθεί.
Άλλωστε , τα κουραμπιεδάκια συνεχίζουν να ψήνονται
και όσο θα σταθούν στο ταψί.

Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα ραντίζουμε με το ροδόνερο 
και αμέσως τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε ροδόνερο ,
προσθέτουμε στη ζάχαρη τη βανίλια.


Tip Νο5+1 : Τα αφήνουμε στο ταψί όλο το βράδυ 
και την επόμενη τα στολίζουμε σε πιατέλα.

Καλή απόλαυση !!


Υ.Γ. : Τα υλικά και η βασική εκτέλεση της συνταγής είναι του Στέλιου Παρλιάρου.
Τα μυστικά βασίζονται στην προσωπική μου εμπειρία 
και σε συμβουλές από "βιρτουόζους" του είδους.

4 σχόλια:

  1. Και του χρόνου!:
    Απίθανα τα κουραμπιεδάκια σας,λαχταριστά!
    Οι συμβουλές είναι μαλλον αυτές που κάνουν τη διαφορά, ειδικά την τελευταία, να τα ζαχαρώνω δηλαδή την άλλη μέρα, δεν την ήξερα και πιστεύω φέτος να αποφύγω να φαίνεται η ζάχαρη "λαδωμένη" μετά από 2-3 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Νικούλα μου!! Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα , αλλά τους κουραμπιέδες τους ζαχαρώνω απευθείας μόλις βγουν από τον φούρνο. Ζαχαρωμένους τους αφήνω στο ταψί για ένα βράδυ.
    Και την επόμενη τους στολίζω στη πιατέλα με επιπλέον ζάχαρη.Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν μου έχει τύχει να λαδώσει η ζάχαρη. Μήπως όμως φταίει και η συνταγή που χρησιμοποιείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο-τοσο λεπτομερεις οι οδηγιες σας...εγγυωνται καλο αποτελεσμα. Πολυ καλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο-τοσο λεπτομερεις οι οδηγιες σας...εγγυωνται καλο αποτελεσμα. Πολυ καλη δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή