Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Minnie mouse τούρτα γενεθλίων {how to - part 1}

Αν και έχω φτιάξει και άλλες τούρτες παλαιότερα , αυτή ήταν η πρώτη τούρτα που χρησιμοποίησα ζαχαρόπαστα και η πρώτη που είχε 2 ορόφους.
Για να ξαναθυμηθούμε το αποτέλεσμα ...


Και ξεκινάμε ...
1. Αρχικά , φτιάχνουμε τα παντεσπάνια για τους δύο ορόφους.
Για τον κάτω όροφο της τούρτας διάλεξα παντεσπάνι σοκολάτας , ενώ για τον πάνω όροφο παντεσπάνι βανίλιας.


Ο κάθε όροφος ήθελα να έχει τρεις πάτους από παντεσπάνι ύψους 3 εκ. ο καθένας , ώστε να αποκτήσει ύψος και η όλη κατασκευή.
Για τον κάτω όροφο χρησιμοποίησα στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 27 εκ. , οπότε έψησα μία φορά με διπλή δόση της συνταγής παντεσπάνι σοκολάτας και μία φορά μονή.
Για τον πάνω όροφο χρησιμοποίησα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. και έψησα μία φορά με 1,5 δόση της συνταγής παντεσπάνι βανίλιας , καθώς το ύψος του τσερκιού μου ήταν αρκετό για τη χωρέσει.
Το πάρτυ γενεθλίων ήταν προγραμματισμένο για Κυριακή , γι' αυτό έψησα τα παντεσπάνια την Πέμπτη το απόγευμα.
Τα άφησα να κρυώσουν και τα τύλιξα καλά με διαφανή μεμβράνη.
Την επόμενη , έκοψα τα παντεσπάνια σε πάτους.


Χρησιμοποίησα το ειδικό εργαλείο , αλλά ένας εύκολος τρόπος για να κόβουμε το παντεσπάνι σε πάτους χωρίς αυτό περιγράφεται από την Sitronella στο Συνταγές της Παρέας.


Φυσικά , πριν κάνω οτιδήποτε , φρόντισα να αφαιρέσω την πάνω επιφάνεια από κάθε παντεσπάνι , ώστε να είναι τελείως οριζόντιο , καθώς και όσα περιμετρικά σημεία ήταν σκληρά.


Επίσης , δεν ξέχασα να κόψω τα παντεσπάνια του κάθε ορόφου στην ίδια διάμετρο.

Γενικότερα , μπορούμε να έχουμε φτιάξει τα παντεσπάνια πολύ νωρίτερα από την ημέρα που τα χρειαζόμαστε και να τα φυλάξουμε καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη είτε στο ψυγείο - έως 3 ημέρες νωρίτερα - είτε στην κατάψυξη.
Φυσικά , πριν τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να τα αφήσουμε να φτάσουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου.
Επίσης , όταν θα τα κόψουμε σε πάτους , καλό είναι μην είναι ολόφρεσκα από τον φούρνο , αλλά να έχουν σταθεί για ένα βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το κόψιμό τους.

2. Στη συνέχεια , συναρμολογούμε την τούρτα.
Στο σημείο αυτό χρειαζόμαστε σιρόπι και κρέμες.
Χρησιμοποίησα το σοκολατένιο σιρόπι για τούρτες της Sitronella , πάλι από το Συνταγές της Παρέας.


Για κρέμες , χρησιμοποίησα τις κρέμες ζαχαροπλαστικής του Γιώτης σε γεύσεις σοκολάτα - για το παντεσπάνι βανίλιας - και βανίλια - για το παντεσπάνι σοκολάτας -, με τη μόνη διαφορά ότι σε κάθε φακελάκι πρόσθεσα 50 ml λιγότερο γάλα από όσο απαιτεί η συσκευασία.


Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κάθε κρέμα να είναι λίγο πιο σφιχτή από το κανονικό , κάτι που επιθυμούσα για να είμαι σίγουρη για την σταθερότητα κάθε ορόφου. Η γεύση δεν επηρεάστηκε καθόλου.

Για τον κάτω όροφο , τοποθέτησα τον πρώτο πάτο σοκολάτας σε χοντρό χαρτόνι για τούρτες , με διάμετρο μεγαλύτερο από το παντεσπάνι.
Με πινέλο τον σιρόπιασα , με κρύο σιρόπι.


Πρόσθεσα κρέμα βανίλιας - 1 φακελάκι - και την άπλωσα ομοιόμορφα.


Σκέπασα με τον δεύτερο πάτο σοκολάτας. Σιρόπιασα και άπλωσα πάλι την κρέμα βανίλιας (1 ακόμα φακελάκι).


Σκέπασα με τον τρίτο πάτο. Τον πάτο αυτόν δεν τον σιροπιάζουμε.


Τοποθέτησα αυτόν τον όροφο στο ψυγείο να παγώσει.

Με την ίδια διαδικασία συναρμολόγησα και τον πάνω όροφο , με μόνη διαφορά στο χαρτόνι που πατάει ο όροφος , το οποίο το έκοψα ακριβώς στα μέτρα του παντεσπανιού.


Τοποθέτησα και τον δεύτερο όροφο στο ψυγείο.
Τους άφησα στο ψυγείο για 2-3 ώρες , μέχρι να σφίξουν οι κρέμες.
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα.

Για την υπόλοιπη διαδικασία , παραμείνετε συντονισμένοι!!!

Updated : Η συνέχεια της διαδικασίας στο Minnie mouse τούρτα γενεθλίων {how to - part 2}.

19 σχόλια:

  1. δεν έχω λόγια, πολλά μπράβο για την ανάρτηση αυτή, είναι αναλυτική και προσεγμένη, δεν αφήνει απορίες ούτε για τις αρχάριες. το ίδιο και το δεύτερο μέρος. σε ευχαριστούμε πολύ. Ιουλία www.cookierama.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !!

      Διαγραφή
    2. τα έκανα όλα ακριβώς όπως τα περιγράφεις, οι τούρτες έγιναν φανταστικές. το μόνο προβληματάκι ήταν ότι όταν πήγα να βγάλω τη μεμβράνη από τις τούρτες με τη ζαχαρόπαστα, ξεκόλλησαν κάποια κομματάκια και βγήκαν μαζί με τη μεμβράνη. βέβαια, κανείς δεν το πρόσεξε γιατί ήταν πεντανόστιμες. τι λες να φταίει; μήπως ήταν λεπτή η ζαχαρόπαστα που έβαλα;

      Διαγραφή
    3. Δε ξέρεις πόσο χαίρομαι που οι οδηγίες μου σε βοήθησαν να φτάσεις σ'ένα αποτέλεσμα το οποίο απολαύσατε. Το πρόβλημα που αντιμετώπισες δεν έχει σχέση με το πάχος της ζαχαρόπαστας. Το πιθανότερο είναι να μην στρώθηκε καλά η ζαχαρόπαστα στη τούρτα με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία να μείνει αέρας. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία ξεκόλλησαν.
      Μήπως είχε η ζαχαρόπαστα "ιδρώσει" πριν βάλεις τη μεμβράνη ή μήπως άφησες τη τούρτα έξω από το ψυγείο πολύ ώρα με τη μεμβράνη?? Χρησιμοποίησες κουτί??
      Ίσως αυτά βοήθησαν τα παραπάνω σημεία να ξεκολλήσουν.
      Αν θες την επόμενη φορά παρέλειψε τη μεμβράνη αλλά οπωσδήποτε χρησιμοποίησε κουτί.
      Πάντα στη διάθεση σου. Θα με βρεις και στο
      myhomegr@hotmail.com.

      Διαγραφή
  2. σ´ευχαριστώ, μάλλον δεν είχε στρώσει καλά κι έμεινε αέρας, αυτό μου φαίνεται πιο πιθανο. Έχω εμπειρία από τη ζαχαρόπαστα μόνο σε μπισκότα, με τις τούρτες τώρα άρχισα να ασχολούμαι. Μπορείς να δεις τα σχέδια που έχω φτιάξει στο www.cookierama.gr
    Θα κρατήσω το mail σου και σίγουρα θα τα ξαναπούμε γιατί με τη ζαχαροπλαστική έχω (ερασιτεχνικό) έρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη σου μερα και θερμα συγχαρητηρια για το σαιτ και τη σουπερ αναλυση!Χαρη σε αυτο θα κανω την πρωτη μου προσπαθεια κι εγω σε διοροφη και με ζαχαροπαστα για την κορη μου!
    α. η κρεμα γιωτης ειναι η στιγμης η αυτη που βράζουμε?
    β. το σιροπι σοκολατας το βαζουμε και στο παντεσπανι βανιλιας?
    γ. φτανει μια δοση σιροπι για ολα?
    δ. σαντιγυ ενα κουτακι σκονη φτανει για του 2 πατους ανετα?
    ε. σε αυτες τις διαμετρους που εκανες 4-5 ξυλακια πιστευεις ειναι αρκετα για στηριγμα?

    σορυ που ειμαι ολιγον ασχετη, και ονειρευομαι και διοροφες :)
    ευχαριστω εκ των προταιρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου καλή μου! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Η κρέμα γιώτης δεν είναι η άνθος αραβοσίτου που είτε είναι στιγμής είτε αυτή που τη βράζουμε. Είναι η "κρέμα ζαχαροπλαστικής Γιώτης" σε σακουλάκι λίγο πιο χοντρό από αυτά της άνθος αραβοσίτου. Έχει γεύσεις σοκολάτα , βανίλια , μιλφέιγ και τσιζκέικ. [Πάτα πάνω στο "κρέμες ζαχαροπλαστικής" στο άρθρο μου και θα δεις το προϊόν].Εγώ χρησιμοποίησα τη βανίλια και τη σοκολάτα. Χρησιμοποίησα και για τις δύο τούρτες το σιρόπι σοκολάτας.Μία δόση είναι αρκετή. Ένα κουτάκι σκόνη σαντιγί που έχει δύο φακελάκια φτάνει άνετα.Τα ξυλάκια είναι αρκετά αν μεταφέρεις τη τούρτα από τη κουζίνα στο σαλόνι σου. Αν η μεταφορά είναι μεγαλύτερη , μετάφερε κάθε τούρτα ξεχωριστά και ένωσέ τες επί τόπου , αφού προσθέσεις και τα ξυλάκια.
      Σου εύχομαι καλή επιτυχία, αν και είμαι σίγουρη ότι θα την έχεις.
      Στη διάθεσή σου για ότι άλλο χρειαστείς.

      Διαγραφή
  4. Kalispera..8a i8ela na se rwtisw peripou posa kommatia vgazei auti i tourta?8elw na kanw mia gia parti gene8liwn me 40-45 kalesmenous kai dn kserw pws na kanonisw ta kommatia!exeis mipws kapoia idea?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλη/φίλε μου. Η παραπάνω τούρτα των δύο ορόφων βγάζει πάνω από 50 κομμάτια. Να έχεις στο μυαλό σου ότι θα τα κόψεις πιο στενά από το κλασικό κομμάτι πάστας , γιατί έχουν μεγάλο ύψος. Για το κόψιμό της ,προσωπικά αφαιρώ τον πάνω όροφο και ξεκινάω να κόβω κομμάτια από αυτόν και συνεχίζω μετά με τον κάτω. Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  5. μεγάλη επιτυχία η τουρτα!!!!σε ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες,ήταν πολυ αναλυτικες!!!http://craftlandgr.blogspot.gr/2013/10/t-minnie-party.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά!! Να χαίρεσαι τη ζουζούνα σου!!

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σου. Επειδή σκέφτομαι να κάνω την τούρτα της Minnie για τα γενέθλια της κόρης μου, μπορείς να μου πεις για εάν ο κάτω όροφος είναι αρκετός για 25 άτομα.

    Σου εύχομαι καλές γιορτές

    ευχαριστώ
    Μπέττυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έτσι όπως έφτιαξα εγώ τον κάτω όροφο - 27εκ ταψί , τρεις πάτοι 3εκ έκαστος - έβγαλε πάνω από 30 κομμάτια. Να έχεις στο μυαλό σου ότι θα τα κόψεις πιο στενά από το κλασικό κομμάτι πάστας , γιατί έχουν μεγάλο ύψος.Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα...επειδη θελω τον πανω οροφο να τον κανω σοκολατενιο,ποση δοση για παντεσπανι πρεπει να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χρησιμοποιήσεις 1 1/2 δόση παντεσπανιού σοκολατας για να κάνεις τον πάνω όροφο με τις διαστάσεις που τον έκανα και εγώ.

      Διαγραφή
    2. Σ ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
    3. Τι υψος ειναι το τσερκι για τον πανω οροφο?

      Διαγραφή
    4. Το τσέρκι που χρησιμοποιώ είναι με μεταβλητή διάμετρο και περίπου 10 εκ ύψος.

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική περιγραφή!!! Με βοήθησες πάρα πολύ, έψαχνα πολύ καιρό για βοήθεια, θα επιχειρήσω για πρώτη φορά να κάνω κάτι παρόμοιο... Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή